Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maraton de robotică pentru 47 de profesori din R. Moldova şi România

47 de profesori din Republica Moldova şi România, care predau la cercurile de robotică, participă la un "RoboMaraton" online. Instituţiile din care fac parte cadrele didactice le-au oferit câte un set de piese iar dascălii trebuie să construiască, acasă, prototipul unei imprimante. Câştigătorul care va da dovadă de cea mai mare creativitate, atât în construcţia robotului cât şi în mesajul ce urmează a fi imprimat, va fi premiat.

În cadrul acestui concurs, profesorii îşi dezvoltă abilităţile inginereşti şi creativitatea, construind prototipul unei imprimante.

MARIA PASAT, metodist superior, "Artico": "Ceea ce avem aici, ei au trebuit să creeze timp de trei săptămâni, bazat pe trei etape, în prima etapă au avut baza de creat, unde vor introduce hârtia A4 pentru a fi imprimată. A doua etapă a constat în crearea mecanismului de imprimare axa X-Y, ceea ce le permite acestora să facă anumite scrieri, desene şi urmează a fi imprimate, iar cea mai complicată parte a fost etapa a treia în care ei au trebuit să programeze ceea ce doresc să imprime cu ajutorul acestui prototip".

Pentru primele două etape, participanţii au avut câte cinci zile la dispoziţie, iar pentru cea de-a treia, fiind mai complicată, câte trei zile.

MARIA PASAT, metodist superior, "Artico": "Foarte multe cadre didactice pe care le avem în cadrul maratonului, sunt la început de cale şi doresc să facă o iniţiere şi încercăm să-i ajutăm".

"Acest robot este construit din mai multe părţi. Prima este baza, a doua este mecanismul care fixează pixul. Sunt trei motoare. Un motor mediu pentru ca să se mişte foaia înainte înapoi, un motor ce îi permite să se mişte pe axa X şi deja pixul, mecanismul care ţine pixul, adică îl apasă pe foaie ca să deseneze".

Chiar dacă, la prima vedere, acesată sarcină pare greu de realizat acasă, nimic nu este imposibil pentru cei ce îşi doresc cu adevărat să exceleze într-un domeniu atât de interesant. 

MARIA PASAT, metodist superior, "Artico": "I-am adunat pe toţi şi acesta este şi plusul acestui maraton, fiind online, am putut aduna din toată ţara, ceea ce este foarte greu să aduni din Republică oameni într-un loc şi mai ales şi din România au avut acces de a participa la acest maraton".

"Robo Maraton" se află la prima ediţie şi este organizat de Centrul Republican pentru Copii şi Tineret "Artico".
 
Similare
RECOMANDĂRI