SOCIAL

Manualele contestate de fostul ministru al învăţământului, expertizate internaţional la solicitarea Grupului Editorial Litera. Corneliu Popovici, dat în judecată

post-img

Manualele "Ştiinţe" cl. II şi "Educaţie pentrusocietate" cl. X-XI, ale căror calitate a fost contestată de Corneliu Popovici, fost ministru al învăţământului, au fost trimise la expertiză internaţională de către Grupul Editorial Litera.

Într-un comunicat de presă al Grupului Editorial Litera se arată că „au fost  trimise spre expertizare internaţională, imparţială şi profesionistă,manualele "Ştiinţe" cl. II şi "Educaţie pentrusocietate" cl. X-XI, în care ex-ministrul de tristă faimă Corneliu Popovici depistase cu nasul său fin cantităţi mari de plumb, care, în opinia lui, puteau periclita sănătatea elevilor.Şi asta încă înainte de a avea vreo expertiză din partea unor specialişti”

„Probabil,la comanda sa, ori a unui funcţionar de rang şi mai înalt, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a emis un act de expertiză, în care confirma concluzia personală a fostului ministru. În baza acestui act, acesta a emis o circulară prin care a retras manualele din şcoli”, se arată în comunicat.

Editura face precizarea că, la toate laboratoarele la care a trimis manualele pentru expertiză, inclusiv la ANSP, exemplarele au fost luate din tiraj

„Explicaţia puerilă a acesteia că testul este valabil doar pentru eşantioanele expediate nu stă în picioare. Pot lua la alegere oricare exemplar din tirajul de 70.000 aflat în şcoli şi să-l supună expertizei pentru că rezultatulva fi unul şi acelaşi – nu există plumb şi miros în manualele editate de Litera”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că în actele de expertiză ale laboratoarelor din Austria(01.04.2020), Anglia (08.08.2020) şi din Serbia (15.04.2020), se constată că plumbul în genere n-a fost detectat sau este de zeci de ori mai mic decât norma admisă.

„Nici nu putea fi altfel la orice tipărituri în genere, căci şi analfabeţii ştiu că plumbul nu mai este folosit în tipografii de peste 40 de ani. Dar,chiar şi în cei 570 de ani de la inventarea tiparniţei de Johannes Gutenberg, plumbul folosit la tipar n-a omorât pe nimeni. Prostia şiignoranţa da, ucid, cititul niciodată”, arată autorii comunicatului.

„Îl vom acţiona în judecată pe fostul ministru pentru fals în declaraţii,prejudicii morale şi financiare aduse editurii noastre, imediat ce situaţia epidemiologică din Republica Moldova ne-o va permite şi vom anunţa într-un ultim comunicat pe această temă care este decizia instanţei, oricare ar fi aceasta”, se arată în comunicat.

„Dacă exceptăm teoria conspiraţiei, atunci cum să înţelegem atitudinea colegilor noştri ziarişti de limbă rusă (de la NTV, Komsomolskaya pravda etc.) care ştiu la fel de bine ca şi noi că nici în tipografiile din republică nu se mai foloseşte plumbul şi cărţile, ziarele pe care le publică pot fi nocive ca luare de poziţie, dar absolut inofensive pentru sănătate”, conchide comunicatul