SOCIAL

Mănăstirea Bănceni, din regiunea Cernăuţi, s-a transformat într-un adevarat refugiu pentru cei aflaţi în pribegie din cauza războiului ruso-ucrainean

Mănăstirea Bănceni, din regiunea Cernăuţi, s-a transformat într-un adevarat refugiu pentru cei aflaţi în pribegie din cauza războiului ruso-ucrainean. Până în prezent, peste 8 mii de persoane au fost adăpostite temporar în lăcăşul de cult. Şi asta nu e totul. Mănăstirea Bănceni a devenit a doua casă pentru copiii de la două orfelinate din regiunea Doneţk.

PĂRINTELE LONGHIN stareţ Mănăstirea Bănceni: „Ne e greu. Dacă poate să înţeleagă şi cerul, şi Dumnezeu: să nu mai plângă copiii pe drumuri, să  nu plângă poporul acesta. Voi nu ştiţi în ce stare vin oameni aici, în ce stare merg la frontieră”.

În prezent, la Mănăstirea Bănceni din regiunea Cernăuţi sunt găzduiţi, pe lângă cei peste 415 de copii orfani rezidenţi, peste 1500 de refugiaţi din Ucraina. Printre ei sunt şi copiii orfani din oraşul Kramatorsk, regiunea Doneţk. Stareţul lăcaşului de cult, Părintele Longhin, mărturiseşte că datorită susţinerii României reuşesc să facă faţă numărului mare de refugiaţi.

PĂRINTELE LONGHIN stareţ Mănăstirea Bănceni: „Vă mulţumim  pentru că ştiu că mulţi români, fraţi ai noştri, poate au luat ultima bucăţica de la gură, să ştiţi. Eu ştiu cum e viaţa astăzi, nu sunt toţi îndestulaţi. Ceea ce au făcut românii, cum au întâlnit pe cei care se duceau de aici şi cum trimit zilnic maşini, bunul Dumnezeu să binecuvânteze Ţara României."

Numai în ultimele două zile, la Mănăstirea din Bănceni, una din cele mai mari din nordul Bucovinei, unde serviciul divin este oficiat în limbile română şi ucraineană, au fost aduse, din Bucureşti, patru TIR-uri cu produse alimentare.

IOAN PRICHICI om de afaceri, România: „Cu un grup de imobiliare din Bucureşti care au văzut necazurile de aici. Şi au adunat 20 de tiruri."

SERGIU LUCAN reprezentant agent economic, România: „De la Suceava, de la depozitul nostru am început livrarea către diferite centre de refugiaţi, atât din Judeţul Suceava, cât şi din Ucraina, Cernăuţi”.  

Cetăţenii ucraineni găzduiţi mărturisesc că încă sunt îngroziţi, dar ospitalitatea clericilor le dă putere să privească în viitor cu speranţă.  

„Nouă ne este bine aici. Mulţumim celor ce ne-au primit. Românii sunt oameni foarte buni. Noi nu am avut lucruri, pentru ca am fugit în grabă, iar ei ne-au oferit diferite lucruri, haine, multe. Foarte buni oameni."

De la începtul războiului ruso-ucraineann, la Mănăstirea Bănceni, peste 8000 de persoane au beneficiat de adăpost. În prezent, lăcăsul de cult adăposteşte peste 1500 de refugiaţi.