Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Majoritatea PSRM-Şor a decis într-o şedinţă cu uşile închise numirea Tamarei Chişca-Doneva vicepreşedinte al CSJ

Majoritatea PSRM - Şor a decis într-o şedinţă cu uşile închise a Comisiei Juridice din Parlament numirea Tamarei Chişca-Doneva în funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. Informaţia a fost dată publicităţii de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco şi deputatul Fracţiuni Platforma DA, Dinu Plîngău. Preşedintelui comisiei, socialistul Vasile Bolea, spune că şedinţa s-a desfăşurat în cadru restrâns pentru că s-au prezentat informaţii confidenţiale.

Comisia Juridică a dat aviz pozitiv Tamarei Chişca-Doneva, care a făcut parte din completul de judecători în dosarul „Gemeni”, rejudecat la CEDO, şi în urma căruia Republica Moldova a fost obligată să plătească prejudicii de peste 1,5 milioane de euro. Aviz pozitiv a primit si Nadejda Toma, cea care a făcut parte din completul de judecători ce a menţinut pedeapsa de nouă ani de închisoare pentru Vlad Filat în dosarul de corupere pasivă şi trafic de influenţă. S-a dat aviz pozitiv şi pentru numirea în funcţia de judecător la CSJ a Oxanei Robu, unul dintre magistraţii care, conform unei anchete RISE Moldova, a beneficiat de achizitionarea unui apartament la preţ preferenţial în Chişinău. Aviz pozitiv a primit şi judecătorul Ghenadie Plămădeală.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: A aprobat un raport pozitiv pentru numirea doamnei Tamara Chişca-Doneva în funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţue. Decizia este o dovadă că majoritatea PSRM-ŞOR funcţionează mai ales când vine vorba de promovarea în funcţie cu probleme de integritate. În al doilea rând sistemul sistemul de justiţie urmare a acestei numiri va avea mult de suferit.

DINU PLÎNGĂU, deputat Platforma DA: Nu poţi construi o justiţie normală, credibilă fără a acorda mai multă transparenţă tuturor proceselor, ca actorii politici cointeresaţi să politizeze şi polarizeze procesele respective. Vom solicita ca mâine pe oridinea de zi a şedinţei plenare să nu fie aceste proiecte până când nu vor fi clarificate lucrurile care vor dăuna întregului proces de justiţie.

Preşedintele Comisiei Juridice, deputatul socialist Vasile Bolea, a motivat de ce subiectele de interes public au fost discutate într-o şedinţă cu uşile închise.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: Caracterul restricţionat a acestor informaţii a impus ca în cadrul comisiei noi aceste lucruri să le dezbatem. Nu vreau să spun cu uşile închise, au fost deschise dar legea impune unele restricţii.

Judecătorii CSJ sunt numiţi în funcţie cu votul Parlamentului, la propunerea CSM.
Similare
RECOMANDĂRI