Mai puţine probe la examenele de absolvire pentru elevii din stânga Nistrului
Sursa foto:Antena Vizualizari:

Mai puţine probe la examenele de absolvire pentru elevii din stânga Nistrului

Pentru anul de studii 2017-2018, regiunea transnistreană renunţă la proba suplimentară a examenului unic de absolvire a şcolilor, liceelor şi colegiilor. Astfel, absolvenţii vor susţine teste doar la două discipline obligatorii: limba maternă (rusă, română sau ucraineană) şi matematică. Testul la matematică nu va fi diferenţiat ca şi complexitate în funcţie de profil, transmite IPN cu referire la presa din regiune.

Anul trecut, mai bine de 600 de candidaţi au ales disciplina „Ştiinţe sociale” pentru proba suplimentară, dar în sălile de examen s-au prezentat doar 200 de absolvenţi. Astfel, au fost suportate cheltuieli nejustificate pentru publicarea testelor şi alte cheltuieli. Situaţii similare au fost atestate şi în cazul altor discipline.

Pentru acest an, se anulează proba suplimentară, fiind păstrate doar testele la două discipline obligatorii, solicitate pentru admiterea la universitate.

Din sesiunea 2019-2020 se va reveni la trei probe. Ultima nu va mai fi la alegere, urmând să fie stabilită anual pentru toţi absolvenţii. În sesiunea, 2019-2020, a treia probă de examen va fi istoria.

Similare