Mai mulţi tineri vor genera idei de modernizare a municipiilor Cahul şi Ungheni
Sursa foto:moldpres.md Vizualizari:

Mai mulţi tineri vor genera idei de modernizare a municipiilor Cahul şi Ungheni

O sută de tineri din Republica Moldova, precum şi din afara R. Moldova, se întrunesc la Hackatonul Urban „Oraşul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”. Timp de trei zile, tineri arhitecţi, urbanişti, specialişti IT vor lucra în 23 echipe şi vor genera idei de modernizare smart a centrelor municipiilor Ungheni şi Cahul, iar cele mai bune idei vor fi premiate, unele fiind ulterior transpuse în viaţă.

Echipele participante sunt grupate după regiuni în două evenimente dedicate – pentru Cahul şi Ungheni – care vor fi desfăşurate în paralel în regim on-line. Duminică, 22 noiembrie, echipele participante îşi vor prezenta ideile în faţa juriului. Iniţiativa este organizată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanţat şi ghidat strategic de Uniunea Europeană, implementat de PNUD şi UNICEF Moldova, relatează Moldpres.

„Modernizarea şi revitalizarea arhitecturală a centrelor urbane din ambele regiuni este una din activităţile complexe ale Programului EU4Moldova: Regiuni- cheie. Ea este realizată într-o manieră participativă, oamenii fiind resursele generatoare de idei. Evenimentul lansat astăzi este o continuare logică a concursurilor de idei pentru modernizarea centrelor municipiilor Ungheni şi Cahul, desfăşurate în acest an şi la care au fost propuse peste 400 de idei de revitalizare a acestor două centre urbane, dezbaterilor în cadrul conferinţelor municipale, precum şi concluziilor formulate de grupurile locale din ambele regiuni ”, susţine Alexandru Pelivan, managerul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie.

Hackathonul Urban pentru Cahul şi Ungheni vine să identifice cele mai potrivite soluţii de modernizare a centrului acestor două municipii pe direcţiile: arhitectură, urbanism, ecologie şi durabilitate, soluţii smart şi antreprenoriat. 

Trei echipe ce vor acumula cel mai mare punctaj vor beneficia de premii, gadget-uri smart, în valoare de: premiul 1 – două mii de euro; premiul 2 – o mie de euro şi premiul 3 – şase sute de euro.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susţine dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă şi durabilă în regiunile Cahul şi Ungheni, pentru a asigura cetăţenilor o calitate mai bună a vieţii. Programul are un buget total de 23 mln. Euro, este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Similare
RECOMANDĂRI