SOCIAL

Mai mulţi agricultori din Criuleni au creat un sistem de colectare şi livrare a produselor

Produsele proaspete, crescute cu grijă, ajung acum mai uşor pe mesele orăşenilor. Mai mulţi agricultori din satul Râşcova, raionul Criuleni, au creat o cooperativă şi strâng laolaltă recolta din gospodăriile lor. Printr-un sistem bine pus la punct, fructele şi legumele, dar şi alte produse, sunt livrate celor care s-au abonat la un serviciu de distribuţie special conceput. Ideea a fost pusă pe roate anul trecut, iar iniţiatorii ei îşi doresc astfel să-i susţină pe micii agricultori.

Este ora 7 dimineaţă, iar oamenii din Râşcova au început deja să-şi aducă produsele proaspăt culese din grădină, aici, la acest punct de colectare. De la zarzavaturi, până la pepeni sau morcovi, toate acestea vor ajunge pe mesele orăşenilor.

Prima care a venit să predea marfa prospătă a fost Ana Otroc. Femeia este pensionară şi a început încă de anul trecut să-şi aducă produsele la cooperativă. În acest an a cultivat şi mai multe legume.

ANA OTROC, agricultor: „Uitaţi-vă ce roşii cresc la ţară, ele nu sunt toate la fel, ca alea de plastic, dar totu-I natural. O zi de vară hrăneşte un an întreg. Mă bucur că face un ban în plus, ştiţi cum e la noi pensia. Aşa ne ajunge.”

A fost un an bun pentru agricultură, aşa că mai mulţi săteni din Râşcova au venit cu sacoşele doldora de fructe şi legume.

„Eu am venit cu nişte mure, am în grădină. Dovlecei am adus, roşii, ardei am adus. Toate-s crescute la mine în grădină, fără chimicale, pe cale ecologică.”

Cooperativa reuneşte peste 20 de mici agricultori care se bucură de beneficiile comercialitării centralizate.

„Este foarte binevenit, pentru că noi aşa mergeam la Chişinău, trebuia să plătim drumul, un loc în piaţă. Aici doar le aduci, ne-a dat banii şi mergem acasă, iar până seara facem încă foarte mult lucru.”

„De exemplu, eu sunt invalid, primesc pensie de boală 1200 de lei. Vă daţi seama că e puţin. Dar aducem aici, e foarte uşor. Ne dă un ban şi avem cu ce să supraveţuim.”

Marfa se pune în pungi şi este livrată celor abonaţi la acest serviciu. Abonamentul săptămânal este echivalentul unui sac cu legume, fructe, pâine sau sosuri, iar consumatorul nu ştie în detaliu ce va primi. Totul depinde de recolta specifică fiecărui sezon. Sacoşele pline cu produse cântăresc de la 3 la 10 kilograme, în funcţie de solicitare. Ele sunt livrate prin Chişinău cu biciclete obişnuite sau electrice.

SVETLANA ILNIŢCHI, client: „În fiecare săptămână eu primesc acasă. Am şi legume, şi fructe, îmi ajunge pentru tot. Sunt produse naturale, crescute cu dragoste, îmi place mult.”

Valeria Şvarţ este co-fondatoarea cooperativei şi spune că este o activitate non-profit,. A iniţiat acest proiect anul trecut când, din cauza pandemiei, micii agricultori din Râşcova nu avea unde să-şi vândă produsele.

VALERIA ŞVEŢ, co-fondator proiect: „Momentan avem vreo 32 de comenzi. Se vede că satul nostru are capacitatea de a hrăni şi mai mulţi orăşeni. Am putea să ridicăm numărul şi până la 50-60 pe săptămână.”

Pentru o sacoşă de 3 kilograme cu produse, clienţii plătesc 130 de lei, iar una de 10 kilograme costă 260 de lei.