Mai multe şcoli din R. Moldova vor fi reconstruite şi amenajate, graţie suportului Băncii Mondiale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai multe şcoli din R. Moldova vor fi reconstruite şi amenajate, graţie suportului Băncii Mondiale

Şase şcoli din R. Moldova vor fi reconstruite până la finele anului curent, iar altele - dotate cu tehnică pentru învăţământul la distanţă. Acest lucru se va realiza în cadrul Proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova” (PRIM), gestionat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) şi finanţat de Banca Mondială.

„Procesul educaţional devine atractiv, datorită implementării tehnologiilor moderne, instruirii şi formării cadrelor didactice, implementării unor viziuni şi concepte educaţionale în conformitate cu standardele internaţionale. Volumul investiţiilor în reconstrucţia, renovarea şi modernizarea instituţiilor de învăţământ general din Republica Moldova, prevăzut în Proiectul „Reforma Învăţământului în Moldova”, este unul fără precedent. Şcolile de circumscripţie încă nu au cunoscut un proces atât de amplu de transformare”, a estimat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, citat de Moldpres.

Lucrările de renovare a şcolilor de circumscripţie continuă pe 11 şantiere, iar până la începerea noului an de studiu vor fi reconstruite alte şase instituţii de învăţământ general. Procesul de renovare a şcolilor este monitorizat de Instituţia Publică „Fondul de Investiţii Sociale din Moldova”.

În contextul pandemiei de COVID-19, MECC continuă să instruiască cadrele didactice de sprijin şi a psihopedagogilor, una din activităţile PRIM fiind menită să consolideze procesul educaţional prin asigurarea unei durabilităţi educaţiei incluzive. Instruirile vor avea loc la distanţă până la finele anului în curs, or, în prezent echipa PRIM este concentrată pe elaborarea modului de predare.

Formările cadrelor manageriale şi a celor didactice, preconizate pentru această vară, au fost transferate pentru anul 2021, însă sunt implementate activităţile ce ţin de asigurarea calităţii în educaţie, dotarea şcolilor cu echipament necesar pentru laboratoarele de fizică, chimie şi biologie, precum şi a Centrelor de Resurse pentru educaţia incluzivă.  

PRIM este un împrumut investiţional, finanţat de Banca Mondială. Proiectul este implementat în perioada aprilie 2013 – iunie 2020. În cadrul PRIM, au fost preconizate următoarele acţiuni: reabilitarea infrastructurii şcolilor de circumscripţie şi dotarea lor conform standardelor de asigurare a calităţii, elaborate de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării; implementarea unui sistem modern de formare a managerilor şcolari şi a cadrelor didactice; modernizarea Sistemului Informaţional de Management în Educaţie, care va contribui la elaborarea politicilor bazate pe informaţii curente şi veridice în domeniul educaţiei; consolidarea sistemului de testare şi evaluare, inclusiv participarea consecutivă şi continuă a Republicii Moldova la Programul Internaţional de Evaluare a Elevilor.

Similare
RECOMANDĂRI