Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai multe afaceri, închise în R. Moldova în timpul pandemiei

Potrivit datelor Alianţei Intreprinderilor Mici şi Mijlocii aproape 80 la sută dintre antreprenori din Republica Moldova au pierderi mari din cauza pandemiei. Unii sunt nevoiţi să-şi închidă afacerile iar alţii au reuşit să se reinventeze pentru a putea supravieţui. Industria uşoară este unul dintre sectoarele cu cele mai mari pierderi.

Creatoarea de modă Diana Voevuţki şi-a pierdut o mare parte dintre clienţi din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Vânzările au scăzut dramatic şi pentru că nu mai poate faţă cheltuielilor pentru chirie, este nevoită să îşi închidă magazinul.

DIANA VOEVUŢKI, designer vestimentar: Evenimentele acum se anulează sau se amână,  primesc masaje de la clientele mele că deja evenimentele progrmate pentru 2019, transeferate pentru 2020, aucum pentru 2021, respectiv noi toţi suntem cu nişte semne de întrebare. De asta am fost pusă în situaţia să i-au decizia să eliberez acest spaţiu minunat în care îmi desfăşuram activitatea ca să pot să supravieţuesc.

Restricţii sunt peste tot, dar anumite sectoare economice au nevoie de mobilitatea populaţiei. Antreprenorii se plâng că guvernul Republicii Moldova a oferit puţine facilităţi şi ajutor pentru a face faţă pierderilor.

DIANA VOEVUŢKI, designer vestimentar: Am ajuns să lucrăm în jur de 20 % din capacitate, adică s-a lucrat foarte puţin. De obicei în perioada de vară aceam foarte multe comenzi. Anul trecut practice nu am avut comenzi pentru că a fost mijlocul pandemiei. A fost acel punct forte, din toată problema asat şi respectiv oamenii nuştiua ce să facă. Eu am un frate înafara ţării, am cunoscuţi foarte mulţi şi stiu că dacă nu lucreză sau dacă nu îşi desfăşoară activiatea, ei primesc un anumit ajutor. Sigur că, toată lumea asta ne-am dori. Toate lumea vrea cât de cât o susţinere pentru că ne este greu, Noi ne înnecăm.

Sunt şi antreprenori care s-au reinventat pentru ca pandemia să nu le închidă afacerile. Un alt creator vestimentar a folosit ca materie primă prosoapele şi covoarele moştenite de la bunica, pentru a lansa o nouă colecţie.

80 la sută dintre antreprenori din Republica Moldova au suferit pierderi mari din cauza pandemiei. Jumătate dintre ei spun că abia pot asigura salariile angajaţilor. Criza economică este fară precedent, spun antreprenorii, iar impactul recesiunii se simte în special asupra Intreprinderilor Mici şi Mijlocii. Cele mai mari pierderi sunt în sectorul de producţie, HoReCa şi Industria Uşoară.
Similare
RECOMANDĂRI