„Lucru legal în Polonia”. Cinci persoane au fost recrutate de către o agenţie, însă au fost minţite şi impuse să lucreze pe bani mărunţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Lucru legal în Polonia”. Cinci persoane au fost recrutate de către o agenţie, însă au fost minţite şi impuse să lucreze pe bani mărunţi

Activitatea unei întreprinderi, care recruta cetăţeni din Republica Moldova, cu scopul exploatării prin muncă în Polonia, a fost depistată şi documentată timp de circa 3 luni, de către ofiţerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane în comun cu procurorii  pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale

În cadrul urmăririi penale poliţiştii au stabilit că cinci persoane, cetăţeni ai Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, au fost recrutate de către reprezentanţii unei companii şi duse prin înşelăciune în Polonia, cu promisiuni de locuri de muncă bine plătite. 

Odată ce au ajuns în Polonia, din motiv că victimele nu aveau bani să se întreţină, au fost impuse să lucreze la un abator de prelucrare a cărnii. 

Unul din suspecţi era responsbail de primirea şi predarea banilor de la angajatorul din Polonia către muncitori. Acesta însă, din 800 de euro promişi pe lună, le-ar fi dat victimelor doar 150 de euro pentru trei luni de lucru.
 
Oamenii legii au stabilit că agenţia respectivă dispune de mai multe oficii dislocate în centrele raionale ale ţării, în scopul racolării victimelor traficului de persoane.
 
Anterior, ASP a retras licenţa de activitate a întreprinderii, însă aceasta s-a redenumit şi are în prezent ca gen de activitate plasarea în câmpul muncii a cetăţenilor în străinătate (Polonia), iar pentru asta are licenţă valabilă până în anul 2024.
 
Pe acest caz au fost autorizate 14 percheziţii la oficiile şi bunurile mobile şi imobile ale persoanelor bănuite, iar la 16 august, au fost desfăşurate percheziţii la 10 oficii a unei agenţiei private din raioanele  Briceni, Edineţ, Donduşeni, Rîşcani, Bălţi, Soroca, Ungheni, Cahul, Comrat şi oficiul central al agenţiei din mun. Chişinău.
 
În urma descinderilor efectuate, poliţiştii au ridicat tehnică de calcul (calculatoare, hard discuri, laptopuri), purtători electronici de informaţie (CD discuri şi flash carduri), telefoane mobile, cartele SIM, cărţi de note, acte contabile, contracte de mediere a persoanelor în scop de angajare în câmpul muncii în Polonia, contracte de colaborare a agenţiei private  cu alţi parteneri atât din Republica Moldova cât şi din străinătate.
 
În acest caz a fost iniţiată o cauză penală pentru  trafic de fiinţe umane. Persoana culpabilă de săvârşirea infracţiunii se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 250 000 la 350 000 de lei, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate, sau cu lichidarea persoanei juridice.
 

Poliţia continuă acţiunile operative de investigaţii pentru stabilirea tuturor circumstanţelor şi persoanelor implicate în acest caz, dar şi identificarea altor victime recrutate de către suspecţi.
 
Totodată, Poliţia îndeamnă toate persoanele care au fost victime a situaţiilor similare sau care par a se înscrie în tiparele infracţiunii de trafic de persoane, să denunţe ilegalităţile prin apel la linia fierbinte a Centrului pentru combatarea traficului de persoane la numărul: 22 254 998 – disponibil 24/24 ore sau să se adreseze la adresa: str.Vasile Alecsandri  nr.1, et.3, mun. Chişinău.  
 
Similare
RECOMANDĂRI