SOCIAL

Lucrări de modernizare la două gimnazii din Drochia şi Floreşti, cu sprijinul Japoniei

post-img

Condiţiile de studii de la gimnaziul din satul Pelinia, raionul Drochia, au fost îmbunătăţite. Sediul instituţiei a fost renovat, a fost schimbat acoperişul, reparată faţada şi a fost pus pavaj. Lucrările au costat peste 75 de mii de dolari, bani alocaţi de Guvernul Japoniei prin intermediul Programului de granturi pentru Securitate Umană „Kusanone”. Prin acelaşi program, gimnaziului din satul Domulgeni, raionul Floreşti, i-a fost alocat un grant de peste 48 de mii dolari, la fel pentru lucrări de modernizare. Aici, a fost reparată capital cantina, iar bucătăria a fost dotată cu mobilier şi echipamente necesare, transmite IPN.

La ceremonia de finalizare a celor două proiecte, care s-a desfăşurat online, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro, a declarat că cele două proiecte au fost finalizate cu succes. Din cauza pandemiei, cu regret, nu poate fi prezent în aceste instituţii de învăţământ. Potrivit oficialului, banii alocaţi pentru aceste lucrări de modernizare provin din impozitele cetăţenilor japonezi. Şi această donaţie trebuie privită ca încă un semn de prietenie din partea japonezilor.

Katayama Yoshihiro a menţionat că în fiecare an sunt recepţionate foarte multe cereri pentru acordarea unui sprijin similar. Cererile sunt acceptate şi se decide acordarea acestui ajutor doar după ce donatorii se conving că există o adevărată necesitate şi doar atunci când propunerea este înaintată de o echipă de oameni responsabili.

„Un filosof spunea – nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte în ea. De aceea doresc că această investiţie extraordinară a poporului japonez să se finalizeze în calitate intelectuală, morală, profesională şi socială a absolvenţilor, profesorilor şi părinţilor. Mulţumim poporului japonez”, a declarat Ion Băbălău, directorul gimnaziului din satul Pelinia.

Directorul gimnaziului din satul Domulgeni, Maria Vetricean, a mulţumit pentru ajutorul acordat instituţiei de învăţământ. Beneficiarii sunt, în primul rând elevii, cadrele didactice şi părinţii. Directoarea l-a invitat pe ambasadorul japonez, după ce trece pandemia, să vină să guste din bucatele gătite în bucătăria gimnaziului.

În cadrul evenimentului de astăzi, a fost semnat un nou contract de grant în cadrul Programului „Kusanone”, al şaptelea în anul fiscal japonez 2020, cu Direcţia educaţie, tineret şi sport Ciocana din municipiul Chişinău. Este vorba despre un proiect de renovare a pavajului la Grădiniţa nr. 225, în sumă de 89,727 dolari. Din contul grantului, va fi schimbat pavajul pe întreaga suprafaţă a curţii, circa 2 500 de metri pătraţi. Grădiniţa nr. 225 din sectorul Ciocana este una din cele mai mari instituţii preşcolare din capitală, care este frecventată de circa 800 de copii.