Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Lovitură pentru judecătorii din Republica Moldova: Vârsta de pensionare a acestora va fi la fel cu a celorlalţi angajaţi

Lovitură grea pentru judecătorii din Republica Moldova. Guvernul a avizat pozitiv proiectul unui grup de deputaţi potrivit căruia vârsta de pensionare pentru judecători va fi la fel cu a celorlalţi angajaţi. Astfel, dacă proiectul va fi susţinut şi de Parlament, judecătorii nu vor mai ieşi la pensie la 50 de ani, ci la 63.

Ministrul Justiţiei spune că pensionarea judecătorilor la 50 de ani şi nu la 63 de ani aşa cum se întâmplă cu ceilalţi angajaţi, este nejustificată şi contrară normelor europene.

„Noi ştim că în statele Uniunii Europene judecătorii ies cu totul la altă vârstă la pensie decât în Republica Moldova, nu cred că a fi judecător sunt cele mai ofensive condiţii de muncă în Republica Moldova”, a spus FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiţiei.

În plus, proiectul prevede că judecătorii nu vor mai primi indemnizaţii unice de pensionare şi nici coeficient privilegiat de calcul al pensiei.

„Judecătorii ca şi ceilalţi angajaţi vor avea vârsta de pensionare 63 de ani. Excludem orice fel de coeficiente de pensionare. Toţi suntem egali şi toţi trebuie să beneficiem de aceeaşi abordare în privinţa pensiilor”, a menţionat ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova

În prezent, pensia medie a judecătorilor depăşeşte suma de 20 de mii de lei lunar. Se întâmplă în condiţiile în care pensia medie în Republica Moldova este de aproape 2000 de lei.
Similare
RECOMANDĂRI