Locuitori din Drepcăuţi se plâng pe primarul localităţii şi cer implicarea Procuraturii 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Locuitori din Drepcăuţi se plâng pe primarul localităţii şi cer implicarea Procuraturii 

Administraţia întreprinderii agricole „Drebozaci”, care arendează pământurile localnicilor din Drepcăuţi, raionul Briceni, şi un grup de localnici care îşi doresc ca întreprinderea să activeze în continuare, îl acuză pe primarul localităţii, Ghenadie Ioxa, de abuz de putere. Ei spun că din cauza acţiunilor ilegale ale primarului au fost lipsiţi de brigada de tractoare şi de depozitul de cereale care aparţinea întreprinderii agricole. Oamenii cer implicarea organelor de drept de la Chişinău.

Într-o conferinţă de presă la IPN, administratorul „Drebozaci” SRL, Vasile Şincariuc, a spus că din 2015 se tot pun piedici în activitatea întreprinderii şi de fiecare dată sunt tot mai grave. Acestea ţin în mare parte de falsificarea actelor şi de subarendarea cotelor de pământ pe care le prelucrează întreprinderea. În urma acţiunilor primarului şi ale complicilor de la Primărie, circa 1400 de oameni au rămas fără proprietate, afirmă Vasile Şincariuc.

Acesta acuză şi justiţie la comandă. El spune că judecătorii pe cauzele ce vizează întreprinderea reuşesc timp de câteva minute să examineze cereri semnate de mai bine de 300 de oameni şi să ia decizii în defavoarea întreprinderii. Instanţa a decis să recunoască întreprinderea ca fiind în proces de insolvabilitate, chiar dacă avocaţii au prezentat dovezi că  „Drebozaci” SRL nu are niciun fel de datorii şi nu există motive pentru începerea procedurii.

Antonina Ivaşciuc, avocatul întreprinderii, a spus că la ultimele şedinţe instanţa a decis anularea contractelor de arendă şi achitarea în favoarea unui grup de cotaşi a sumei de peste 2,5 milioane de lei. Deciziile au fost atacate, iar acum se aşteaptă decizia instanţei superioare.

Vasile Proca, agronom de profesie, spune că la întreprindere au lucrat iniţial 180 de oameni, acum au rămas 80. „Primarul din Drepcăuţi nu spune că noi vrem să furăm Drebozaci-ul şi să-l împărţim între noi, dar spune că vrea să-l facă insolvabil şi să-l împartă altfel. Vrem ca să fie lege în ţara asta, care să facă dreptate. Noi vrem ca gospodăria Drebozaci să activeze”, a spus bărbatul.

Oleg Slobodzeanu, alt avocat al întreprinderii, spune că pe parcursul a trei s-au adresat la diferite organe de stat, dar de fiecare dată plângerile depuse au fost examinate superficial, au fost tergiversate deciziile şi în multe cazuri au fost adoptate hotărâri ilegale.

Avocaţii intenţionează să se adreseze la Procuratura Generală şi Guvern cu solicitarea ca Procuratura municipiului Chişinău să cerceteze situaţia, întrucât nu au încredere în Procuratura de la Bălţi.

Similare
RECOMANDĂRI