SOCIAL

Lipsa transpatenţei bugetelor şcolilor favorizează colectarea taxelor informale

Părinţii plătesc taxe pentru reparaţii, pentru fondul şcolii, fondul clasei sau dau bani pentru petreceri de sărbători. Sunt situaţii întâlnite încă în multe şcoli şi grădiniţe din Republica Moldova. Unii părinţi recunosc că dau bani, dar evită să vorbească despre acest lucru, de frica unei atitudini discriminatorii faţă de copiii lor.

În Republica Moldova, de ani buni, este cunoscut faptul că învăţământul este întreţinut parţial şi de taxele informale. Puţini însă sunt cei care se opun acestui sistem, deoarece îşi dau bine seama care sunt consecinţele. Ana este o mamă care a acceptat să vorbească sub protecţia anonimatului. 

Femeia spune că taxele informale depăşesc uneori 2000 de lei.

Fenomenul taxelor informale există pentru că este tolerat de părinţi.

Lipsa transparenţei bugetelor şcolare favorizează colectarea unor asemenea taxe. Părinţii fie nu ştiu, fie nu au acces la rapoartele de buget ale instituţiilor de învăţământ, iar cheltuielile suportate de aceştia nu sunt contabilizate. Un proiect ce are drept scop transparenţa modului de gestionare a banilor publici în instituţiile de învăţământ este "Şcoala Mea".

La început de an şcolar, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a emis o notă de avertizare cu privire la taxele informale în instituţiile de învăţământ. La fel şi reprezentanţii ONG-urilor îi îndeamnă pe părinţi să boicoteze această practică vicioasă.

Recent, Centrul Naţional Anticorupţie a creat o celulă de intervenţie care va examina sesizările despre cazurile de colectare a plăţilor informale în sistemul educaţional. CNA vine cu recomandări către persoanele care s-au confruntat cu astfel de situaţii să sesizeze Centrul său ministerul de profil.