SOCIAL

Lipsa rampelor de acces continuă să fie o problemă a oraşului Chişinău, iar unele din cele instalate sunt impracticabile

Lipsa rampelor de acces în instituţiile publice continuă să fie o problemă la Chişinău. Multe clădiri nu au fost adaptate la necesităţile oamenilor cu nevoi speciale. În multe cazuri, rampele sunt instalate în bataie de joc, deoarece nu pot fi folosite nici de oamenii cu dizabilităţi, dar nici de mamele cu cărucioare.

Spitale, farmacii sau magazine. Cele mai multe dintre ele nu au rampe de acces. Iar unde există, sunt impracticabile. Tudor Onofrei merge în scaunul rulant de mai bine de 10 ani. Viaţa lui e un coşmar atunci când trebuie să meargă la instituţiile publice.
 
Cu aceste probleme nu se confruntă doar persoanele aflate în scaun cu rotile. 

Conform normelor, înălţimea rampelor de acces nu trebuie să depăşească 80 de centimetri, iar lăţimea trebuie să fie de un metru. Rampele trebuie să aibă mânere şi să nu fie lunecoase.

Conform legii, toate clădirile şi locurile publice trebuie să includă obligatoriu şi construcţia unei rampe de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. Din păcate, însă, încălcările de la lege sunt făcute chiar de autorităţi.

Pentru reconstrucţia scărilor de la Valea Morilor, sectorul 1 din Bucureşti a alocat aproape un milion de euro. Autorităţile de la Chişinău care s-au ocupat de renovare au uitat însă să instaleze o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi şi mamele cu cărucioare.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistrate aproape 180 de mii de persoane cu nevoi speciale.