Legume congelate din Ungaria, retrase şi din România. Nouă oameni au murit în Europa după ce au mâncat astfel de produse
Sursa foto:B1.ro Vizualizari:

Legume congelate din Ungaria, retrase şi din România. Nouă oameni au murit în Europa după ce au mâncat astfel de produse

Alertă alimentară în România. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut publică lista produselor congelate ale companiei 'Greenyard' din Ungaria posibil contaminate.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost notificată oficial de către Ungaria că şi în România s-au distribuit produse congelate pentru care s-a iniţiat deja retragerea preventivă în toate statele membre.

Notificarea a venit prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje de la Punctul Naţional de Contact al Ungariei.

'Nici în această notificare nu s-au transmis buletine de analiză care să indice prezenţa Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa din ţara noastră', susţin reprezentanţii ANSVSA.

ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei, care sunt retrase de la comercializare şi reţinute oficial.

Măsura vine după ce nouă oameni au murit, în ţari din Europa, în urma consumului de legume congelate. Oamenii s-au contaminat cu Listeria monocytogenes - o bacterie periculoasă, care poate provoca septicemie sau meningită.

Au fost raportate zeci de cazuri de îmbolnăvire în Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda şi Suedia, cele mai multe de la porumbul congelat.

Urme de Listeria s-au găsit însă şi în pungi cu spanac sau cu fasole verde congelate.

Este posibil să apară noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubaţie a liseriozei, de până la 70 de zile.

Aceleaşi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de compania 'Greenyard' din Ungaria în 2016, 2017 şi 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curăţare şi dezinfecţie efectuate.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară recomandă ca legumele congelate să fie preparate termic înainte de a fi consumate.

Similare
RECOMANDĂRI