Legea privind auditului public extern, votat de Parlament în prima lectură
Sursa foto:Parlament.md Vizualizari:

Legea privind auditului public extern, votat de Parlament în prima lectură

Parlamentul a votat, în şedinţa plenară de ieri, un proiect de lege care vine să asigure un impact mai mare al auditului public extern asupra standardelor de bună guvernantă, asupra luării deciziilor adecvate, pertinente, precum şi utilizării mai eficiente a banilor publici în interesul bunăstării generale şi îmbunătăţirii calităţii vieţii, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului.

PROIECTUL a fost votat în prima lectură. Acesta prevede perfecţionarea mecanismului de răspundere a conducătorului autorităţii/instituţiei bugetare pentru administrarea neeficientă a bugetului instituţiei şi a patrimoniului public din gestiune, precum şi pentru a preveni obstrucţionarea activităţii auditului public extern, exercitat într-o autoritate publică.

Totodată, documentul urmăreşte sporirea impactului auditului public extern, asigurarea continuităţii şi transparentei activităţii Curţii de Conturi, precum şi fortificarea independenţei financiare a instituţiei în cauză.

De asemenea, proiectul prevede perfecţionarea procedurii de sesizare a organelor de urmărire penală de către Curtea de Conturi.

Autorul iniţiativei legislative este Igor Munteanu, preşedintele Comisiei de control al finanţelor publice a Parlamentului.

Proiectul urmează a fi votat în cea de-a doua lectură.

Similare
RECOMANDĂRI