SOCIAL

Legea miliardului, abrogată din nou

Parlamentul a votat repetat, abrogarea aşa-numitei legi a miliardului, deşi iniţial, Curtea Constituţională a declarat ilegală anularea ei. Socialiştii, care sunt autorii proiectului, spun că iniţiativa e menită să reducă povara fiscală a cetăţenilor. De cealaltă parte, deputaţii opoziţiei parlamentare au declarat că iniţiativă e populistă şi au anunţat că o vor ataca din nou la Curtea Constituţională.

Deputaţii din majoritatea parlamentară PSRM-Şor au votat la finalul sesiunii trecute abrogarea legii miliardului, care a fost ulterior declarată neconstituţională. Socialiştii au venit astăzi cu un proiect similar de abrogare motivând că cetăţenii nu ar trebui să acopere banii furaţi din bănci prin taxe şi impozite.

VLAD BATRÎNCEA, deputat PSRM: De ce promiteţi cetăţenilor ceea ce astăzi spuneţi că este populism şi neprofesionist. Curtea Constituţională a luat decizia pe care a luat-o pe formă şi procedură, aţi contestat forma şi procedura, da nu ţine de materia constituţională această situaţie, ţine curat de atribuţiile parlamentului şi Guvernului.

Deputatii Platformei DA spun că susţin eliberarea cetăţenilor de povara fiscală, nu însă înaintea discuţiilor cu reprezentanţii Băncii Naţionale şi cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat Platforma DA: În 2016 decizia a fost una greşită, exista altă modalitate de a soluţiona această problemă. Noi avem argumente, dacă trebuie de discutat fără PR, fără populism cu Banca Naţională, cu ministerul Finanţelor, cu partenerii externi.

Deputaţii PAS au declarat că iniţiativa este populistă şi e menită să le asigure socialiştilor capital politic în campania electorală pentru eventuale alegeri anticipate.

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: Nimeni nu spune că această crimă nu trebuie pedepsită, dimpotrivă am cerut recuperarea şi pedepsirea celor vinovaţi. Dar cu populismul trebuie de luptat. Această lege a fost declarată neconstituţională o dată şi îmi exprim speranţa că această lege va fi declarată neconstituţională a doua oara.

Legea miliardului a fost aprobată în anul 2016 prin asumare de răspundere a fostului Guvern condus de Pavel Filip. Actul prevede transformarea în datorie de stat a creditelor de urgenţă în valoare totală de 13,5 miliarde de lei acordate de Banca Naţională pentru a preveni falimentarea celor 3 bănci devalizate. Potrivit legii abrogate în mod repetat, banii trebuie întorşi de cetăţenii Republicii Moldova prin taxe şi impozite timp de 25 de ani, la o rată a dobânzii de 5%.