SOCIAL

La un pas de sărbători, preţurile la piaţă cresc

post-img

La Piaţa Centrală din capitală unele produsele deja s-au scumpit, dar sunt aşteptate şi alte majorări de preţ. Comercianţii spun că totul este din cauza cererii mai ridicate de sărbători, după care preţurile scad, transmite IPN.

Un kilogram de carne de porc şi de vită costă între 65 şi 85 de lei. Săptămâna viitoare, în ajun de Crăciun pe stil nou, carnea va fi mai scumpă, spun vânzătorii. Brânza de oi a rămas la preţul vechi, de 85 de lei/kg. Iar caşul de vaci este 45 de lei/kg, cu 5 lei mai mult faţă de acum o săptămână. Şi smântână este mai scumpă cu 5 lei. Astăzi la piaţă se vinde cu 40 de lei. Zece ouă pot fi cumpărate cu 18-20 de lei.

Preţul unui kilogram de roşii de import porneşte de la 30‑35 de lei. Săptămâna trecută roşiile se vindeau în medie cu 25 de lei. Castraveţii costă 35 de lei. Ardeii graşi autohtoni sunt şi ei cu 5 lei mai scumpi decât săptămâna trecută. Un kilogram porneşte de la 30 de lei. Ardeii graşi de import costă dublu, 55-60 lei/kg. Vânăta este la preţul de 33 de lei kilogramul, preţ în creştere cu câţiva lei. Cartofii, ceapa, morcovul sau sfecla roşie – toate pot fi cumpărate cu preţul vechi de 5 sau 6 lei/kg. Varza pentru salată se vinde cu 4 lei, iar cea pentru sarmale este 8 lei.

Preţul legăturilor de ceapă verde, pătrunjel şi mărar este cel vechi, de 3 lei. Ciupercile se vând, la fel, cu 23 de lei kilogramul. Miezul de nuci porneşte tot de la 130 de lei/kg. Prunele uscate variază între 40 şi 50 de lei kilogramul. Un kilogram de murături variază între 20 şi 50 de lei kilogramul.

Pentru un kilogram de crap cumpărătorii vor trebuie să scoată din buzunare 55 de lei, iar pentru un kilogram de caras – de la 35 de lei în sus.

Au rămas neschimbate preţul fructelor. Citricelele se vând cu 22-35 de lei kilogramul şi mai mult. Bananele se dau cu 25 de lei. Rodiile şi kivi se vând cu 35 lei/kg.