SOCIAL

La Primăria Chişină au rămas o mulţime de probleme care nu au fost rezolvate

Funcţia de edil al Chişinăului vine la pachet cu un şir de probleme. Drept moştenire administrativă, viitorul primar general va avea poduri care stau să se prabuşească, trotuare sparte, construcţii haotice învăluite toate cu un miros greu de suportat de care în adevăratele oraşe europene s-a auzit doar în poveştile de groază. Locuitorii sunt indignaţi şi spun că aşteaptă ca măcar o parte din şirul de probleme să fie rezolvate de viitorul primar.

Dacă ar fi să întocmim un top cu cele mai mai mari şi grave probleme din Chişinău, multe dintre ele s-ar clasa pe locul întâi. Dintr-un singur motiv.

Primul lucru care te izbeste la Chisinau este duhoarea de la staţia de epurare. Aerul este irespirabil de la începutul lunii septembrie, dar problema e mult mai veche. Rezultatele de laborator au arătat că nepăsarea celor pe la cârma primăriei s-a decontat în sănătatea locuitorilor. Gazele toxice au depăşit norma cu 500% peste maxima admisă.

 Între timp, şi datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că e depăşită noma de concentraţie însă nu atât de mult. Nivelul de hidrogen sulfurat în aer ar fi de doar 0.008 miligrame pe metrucub. De 1,3 ori e depăşită şi norma la dioxidul de azot, iar la monoxidul de azot de 1,1 ori. Mai gravă e situaţia în cazul la aldehida formică, nivelul căreia e mai mare de 5,2 ori. 

Pe lângă faptul că ne otrăvim, ne mai rupem şi picioarele pe trotuarele care nu au fost reparate din perioada sovietică. Mai exact, 95 la sută dintre toate trotuarele din Chişinău au asfalt doar pe alocuri, iar bordurile au ajuns să fie un lux.

Aşa ar trebui să arate de fapt, un trotuar în Municipiul Chişinău. Acesta are rampe de trecere pentru mamele cu cărucioare, dar şi pavaj tactil pentru persoanele cu dizabilităţi.

Iar combinaţia de trotuare sparte şi lipsa iluminatului public stradal poate fi fatală.

Comerţul stradal – o altă mare durere pentru sănătatea locuitorilor oraşului Chişinău.

Construcţiile apărute haotic în ultimii ani demonstrează repetat incompetenţa autorităţilor de a elabora un plan urbanistic. Au fost corigenţi toţi cei trei primari de la indepedenţă până încoace şi la conservarea monumentelor istorice. Aşa s-a ajuns, ca zeci de clădiri istorice din Chişinău, din secolele 18, 19, să ajungă în ruine şi riscă să dispară. Odată cu ele va dispărea şi istoria capitalei.

Şirul problemelor pe care le va moşteni viitorul primar al Chişinăului nu se încheie aici. Transportul învechit, drumuri stricate şi aglomerate, alimentaţia sărăcăcioasă din şcoli, grădiniţe şi spitale, lipsa parcărilor, birocraţia şi corupţia din instituţiile statului – sunt problemele care trebuie rezolvate. Asta, dacă nu ne dorim ca la următoarele alegeri locale, cele mai multe voturi să vină .... din diasporă.