SOCIAL

La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se află un tezaur impresionant

La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se află un tezaur impresionant. Este vorba despre diverse obiecte preţioase din aur şi argint descoperite pe teritoriul Republicii Moldova. Marile muzee ale lumii din Franţa, Italia, Grecia, Germania şi SUA solicită aceste comori pentru expoziţii temporare. Unele piese sunt unicat.

Piesele din aur şi argint au fost descoperite în urma unor săpături arheologice. Sunt obiecte ce provin din cele mai vechi timpuri.

MARIANA VASILACHE director adjunct, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: În stânga mea, aici, în vitrină, se află piesele provenite din sudul Republicii Moldova, de la Giurgiuleşti, Cahul, sunt unele dintre cele mai vechi piese din aur descoperite la noi şi nu doar. Este vorba de milenium 5 înainte de Hristos, sunt piese care au provenit dintr-un mormânt pe care noi, arheologii, îl numim mormânt princiar. Sunt piese care au format cândva însemne de putere, sceptre, aşa cum le găsiţi aici. Inele din aur, este un aur de o calitate extraordinară.

Vechile obiectele din metale preţioase impresionează cu adevărat datorită măiestriei celor care le-au creat.

MARIANA VASILACHE director adjunct, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: Dacă vorbim despre aceste piese, ultima expoziţie s-a derult în Germania, în oraşul Hale, atunci când s-a povestit lumii despre fenomenul războiului, piesele noastre de aici fiind cap de afiş şi fiind cele mai vechi piese din expoziţie, care erau o mărturie a fenomenului războiului.

CORINA GAMURARI: Una dintre cele mai voluminoase comori descoperite sunt aceste lingouri in argint. Au fost găsite la Orheiul Vechi şi datează din secolul al XIV-lea.

În vitrina muzeului se află şi un ornament antic purtat la gât de conducătorii sciţi, care credeau că acesta le dă puteri magice. O asemenea piesă nu a fost deocamdată găsită nicăieri în lume.

MARIANA VASILACHE director adjunct, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: Un exponat extraordinar este aici, este un torcfes din aur, cu greutatea de 810 de grame. Este unic, nicăieri în lume, deocamdată, nu s-au descoperit piese analoge.

Între obiectele preţioase unice este şi un inel impresionant.

MARIANA VASILACHE director adjunct, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: Un inel spiralat aici, din aur, la fel este unic în toată lumea.

Impresionante sunt şi metalele preţioase, în stil zoomorf, care înfrumuseţau veşmintele sciţilor.

MARIANA VASILACHE, director adjunct, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: Fiind nişte populaţii războinice, tot avutul lor acumulat îl purtau pe ei. Aici, de exemplu, o să vedeţi cum se înfrumuseţau femeile lor, un acoperământ pe cap se numeşte calaf. Stilul animalier se vede foarte bine şi aici, grifoni, animale fantastice, care în mitologia lor însemnau foarte mult, iarăşi un acoperământ de cap femeiesc scitic. Nişte mărgele din aur, care cândva au înfrumuseţat hainele lor, le vedeţi aici, într-o reconstrucţie.

Ornamente din aur şi sticlă, cercei şi decoraţiuni vestimentare au fost găsite într-un mormânt, în timpul celor mai recente săpături arheologice.

MARIANA VASILACHE director adjunct, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: Aici sunt rezultatele cercetărilor din ultimii ani, când un mormânt din secolul 1 înaintea lui Hristos a fost descoperit împreună cu foarte multe piese de bijuterii şi nu doar.

Toate aceste piese unice fac parte dintr-o expoziţie permanentă de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Aceasta a fost realizată cu suportul Fondului Ambasadorilor pentru Conservare Culturală al Departamentului de stat al SUA.