Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La mulţi ani, Vladimir Beşleagă! Cunoscutul şi îndrăgitul scriitor basarabean împlineşte astăzi 90 de ani

La mulţi ani, Vladimir Beşleagă! Cunoscutul şi îndrăgitul scriitor basarabean împlineşte astăzi 90 de ani. Născut în regiunea transnistriană, într-o perioadă zbuciumată, prozatorul a trecut de-a lungul vieţii prin multe momente de cumpănă. Dar a ştiut să le înfrunte cu înverşunare şi în acest fel a îndrăgit şi mai mult viaţa.

Vladimir Beşleagă a început să scrie din adolescenţă şi povesteşte că firea de copil de a fi sincer şi de a gândi liber l-a inspirat toată viaţa.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „La vârsta la care sunt acum, am ajuns cam tot acolo pe unde eram când eram copil. Este aşa un proverb elen- bătrânii, a doua oară copii. Viaţa pe care o trăieşte omul fie la 30, la 50,la 90 de ani, este una, iar memoria vieţii este cu totul altceva. Cu cât viaţa omului, a persoanei, a creatorului este mai bogată, mai variată, mai profundă, mai sinceră, mai, mai, mai, cu atât opera lui este mai interesanta. Substanţa cărţilor, sufletul, inima, esenţa cărţilor, este în tine, în autor.”

La cei 90 de ani ai săi, e jovial şi plin de viaţă, neprihănit ca un copil şi cu o memorie de invidiat.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „Eu sunt un copil sufleteşte, dar cu o memorie foarte evoluată. Pot să vă spun orice, mă întrebi din fiecare an că eu pot să-ţi spun în fiecare an ce am trait, ce am suferit, ce mi s-a întâmplat.”

Născut în regiunea transnistriană, cu o copilărie marcată de ororile celui de-al doilea război mondial, Vladimir Beşleagă a fost încă de mic un cititor avid. Basmele lui Petre Ispirescu şi Cărţile Sfinţilor au fost primele lucrări citite care l-au format ca scriitor, povesteşte prozatorul. În adolescenţă scria poezii.  Pe unele dintre ele le ţine minte chiar şi acum.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „Eu eram redactorul ziarului şcolii şi era de Anul Nou, iar eu am compus o poezie – Bradul. În pădure-un verde brad, an cu an creştea/Iarna-n alb îl îmbrăca, când din nor ningea./ Într-o zi a venit din sat un om şi-un băiat/ L-au văzut că-i drept, rotat/ Şi mi l-au tăiat.”


Vladimir Beşleagă povesteşte că atunci când avea 17 ani, a avut o puternică presimţire că va deveni scriitor.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „A venit o voce de sus şi mi-a spus- tu ai venit pe lume să ştii că ai o mare datorie, să fii martor, să fii mărturiseşti tot ce a suferit familia ta, mama ta, buncii tăi, neamul tău. Aici s-a produs vocaţia mea pentru viitor, căci eu începusem deja să scriu. Acesta a fost momentul crucial şi providenţial.”

Iar fiecare lucrare a sa, scrisă de atunci, s-a născut din numeroasele experienţe dureroase prin care avea să treacă de-a lungul vieţii. Astfel, tragedia existenţei umane s-a regăsit ulterior în aproape toate creaţiile scriitorului.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „Eu n-am scris cărţi pentru distracţie, pentru plăcere, eu am scris din durere. Eu scriu când durerea mea este atât de mare, încât eu nu mai pot să resist.”


A trait momente cumplite când i-a murit mama, tragedie care l-a făcut să scrie primul său roman - Zbor frânt. Cartea a fost recunoscută drept una dintre cele mai remarcabile proze ale perioadei postbelice.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „Am scris această carte Zbor Frânt, care s-a realizat în 3 luni de zile. A fost ca într-o transă. Nici eu nu ştiu cum am scris. În felul acesta m-am salvat, am ieşit din marea durere şi am dedicate această carte mamei mele.”

Vladimir Beşleagă a mai scris romanele "Acasă", "Ignat şi Ana", "Durere", "Cumplite vremi", şi este autorul multor cărţi de proză şi lucrări dramatice.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „Eu când sunt întrebat - Cum v-aţi făcut scriitor?  Eu am unele îndoieli, dacă sunt scriitor sau nu sunt scriitor. Eu raspund aşa, eu sunt, în primul rând, dar un cititor, care de la 5 ani a citit munţi de cărţi. Dar scriitor… eu sunt un mărturisitor.”

SINCRON ARCADIE SUCEVEANU, preşedintele Uniunii Scriitorilor: „ Este un scriitor care a intrat adânc în circuitul metabolic al literaturii noastre. ne-am dori să se scrie şi mai mult şi în partea dreaptă a Prutului.”

Scriitorul basarabean povesteşte că nu s-a gândit că va ajunge la aproape un secol de existenţă, mai ales că a suferit de multe boli încă din copilărie şi chiar au fost cazuri când putea să-şi piardă viaţa.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „Am avut cel puţin de trei ori momente de moarte, când simţeam că mă duc, mă duc. Nu ştiu cum la alţii e, dar la mine a fost de parcă mă cufundam într-un tunel, ca o vagonetă în mina de cărbune – te duci, te duci… Şi la un moment dat, nu ştiu ce se întâmplă că m-am întors.”

Dar de fiecare dată avea să iasă din necazuri tot mai îndrăgostit de viaţă.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „Pentru ca să înţelegi viaţa e musai să te detaşezi de toate nimicurile care ţi se păreau foarte importante, foarte valoroase, foarte incitante, să dai afară din tine totul şi să rămâi gol pe dinăuntru, absolut gol. Şi când rămâi gol, abia atunci vine divinitatea şi te umple, îţi dă marea fericire a vieţii şi a existenţei umane.”


Vladimir Beşleagă spune că indiferent de împrejurări, mereu s-a ghidat de principiile moralităţii.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „Principalul în om este axul moral. Dacă tu ai respectat principiile morale, Dumnezeu îţi dă viaţă. Dacă  tu le încalci, Dumnezeu… eşti o puşlama, deşi uneori şi puşlamalele trăiesc. Dar vai de viaţa aia trăită fără nicio valoare.”

Vladimir Beşleagă s-a născut pe 25 iulie 1931, în satul Mălăieşti din regiunea transnistriană şi s-a impus în spaţiul cultural basarabean ca eseist, jurnalist, prozator, scriitor şi traducător. În anii 90, scriitorul a făcut parte din Mişcarea de Renaştere Naţională şi a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. Vladimir Beşleagă este un model intelectual şi un promotor al adevărului istoric, care a luptat mereu pentru recuperarea valorilor româneşti.
Similare
RECOMANDĂRI