Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Mălăieşti, Criuleni, a fost reinaugurat monumentul eroului grănicer care şi-a pierdut viaţa, în anul 1923, în lupta cu o bandă bolşevică

La Mălăieşti, în raionul Criuleni, a fost reinaugurat monumentul eroului grănicer care şi-a pierdut viaţa, în anul 1923, în lupta cu o bandă bolşevică. Iniţial, construcţia a fost ridicată în 1924, la margine de sat, pe malul râului Nistru, acolo unde şi-a dat suflarea tânărul. Monumentul a fost distrus, însă, în timpul ocupaţiei sovietice. Acum, peste decenii, a fost refăcut şi amplasat în exact acelaşi loc, la iniţiativa avocatului Iulian Rusanovschi, reprezentatul Asociaţiei Monumentum.

La intrarea în sat, pe malul râului Nistru, monumentul grănicerului Petre Marcu, veghează din nou, de parcă nici nu ar fi lipsit în toţi aceşti ani.  Ceremonia de reinaugurare le-a amintit localnicilor că acolo au trăit eroi, apărători ai neamului. E vorba de o filă din istorie ce fost scrisă de  grănicerul de 22 de ani, în ziua de opt ianuarie 1923. El a murit în luptă, ucis de o bandă de bolşevici.

„Petru Marcu nu a fost general, a fost un granicer, care şi-a făcut datoria, a ocrotit frontiera. În iarna 1923 Nistru era îngheţat şi bolşevicii au încercat să treacă dincoace de Nistru, în Romania, să aducă arme. Aceşti terorişti l-au împuşcat”, a spus ANATOL PETRENCO, istoric.

La iniţiativa Corpului de Grăniceri, în 1924 a fost ridicat un monument în memoria soldatului care şi-a dat viaţa pentru ţară. Amintirea lui a fost ştearsă de pe suprafaţa pământului, odată cu instalarea regimului sovietic. O spune Vasile Arseni, care a fost obligat să părăsească satul, împreună cu alţi localnici, în 1940, iar când s-a întors monumentul dispăruse.

Iniţiativa de a reface monumentul îi aparţine avocatului Iulian Rusanovschi care a văzut o fotografie dintr-un ziar din anul 1933.

„La subsolul scria: închinat grănicerului Petre Marcu, am căutat prin arhive militare. Iar monumental s-a aflat puţin mai în dreapta, absolut identic ca înălţime, forme,text. Conţine numele eroilor din satul Mălăieşti”, a spus IULIAN RUSANOVSCHI, avocat, reprezentatul Asociaţiei  "Monumentum".

„Este modul meu de a oferi respect celor care au făcut acest monument, l-au reinagurat. Fiecare dintre noi trebuie să preţuim aceste monumente, să vorbim şi să inagurăm alte monumente care au fost distruse”, a spus CONSTANTIN CODREANU, deputat în Parlamentul de la Bucureşti.

Refacerea momentului s-a realizat cu bani donaţi de câţiva oameni de afaceri şi materiale puse la dispoziţie de întreprinderile locale.
 
Similare
RECOMANDĂRI