SOCIAL

La Grădina Botanică din Chişinău vor putea fi admirate tot mai multe specii de nufăr

La Grădina Botanică din Chişinău vor putea fi admirate tot mai multe specii de nufăr. Administraţia acestei instituţii publice a plantat până acum douăsprezece specii şi vrea să obţină cea mai mare colecţie de nuferi din Republica Moldova. Mizează inclusiv pe donaţiile oferite de colegii de la Grădina Botanică din Iaşi.

Prima specie de nufăr plantată în lacul de la Grădina Botanică din Chişinău a fost adusă din Rezervaţia Prutul de Jos. E vorba de nufărul alb, inclus în Cartea Roşie a Republicii Moldova. Florile nimfei albe de pe lac au schimbat simţitor atmosfera de la Grădina Botanică, aşa că, administraţia instituţiei a hotărât să aducă şi alte specii de nufăr.

ION ROŞCA, director, Grădina Botanică: „Văzând că nufărul alb s-a prins bine şi merge în lacurile Gradinii Botanice, cunoscând că şi Grădina Botanică din Iaşi cu care avem un parteneriat frumos. Ne-au făcut un cadou colecţia de nuferi. Ei au venit în jur de 6-8 soiuri de nuferi. S-au prins toţi, noi cu mare grijă i-am plantat anul trecut.”

Directorul Grădinii Botanice vrea să obţină cea mai mare colecţie de nuferi din Republica Moldova şi mizează pe colegii de la instituţia similar din Iaşi care urmează să doneze alte specii de nufăr.

ION ROŞCA, director, Grădina Botanică: „Când toamna o să îi transplanteze, să ne divizeze să ne facă încă un lot, o donaţie. Ştiu că în Germania, Olanda, se cultivă foarte mult, mă strădui să caut punctele de legătură prin conaţionalii noştri, prin colete, rutiere.”

Nuferii nu au nevoie de îngrijire specială, spune directorul Grădinii Botanice. Tulpina lor stă în apă şi poate avea o lungime de până la cinci metri.

 ION ROŞCA, director, Grădina Botanică: „Noi am extras toţi peştii fitofagi ca să nu îi mănânce. Lăstarii tineri sunt în anumite bucătării sunt folosiţi ca bucate, le este şi pe placul peştilor.”

Pe timpuri doar prinţesele primeau în dar buchete de nuferi, asta pentru că erau considerate cele mai scumpe flori. Un lucru interesant, dar şi mai puţin cunoscut este faptul că seminţele prăjite de nuferi au gustul asemănător cafelei. Vizitatorii sunt încântaţi de frumuseţea nuferilor proaspăt apăruţi pe lacul din Grădina Botanică.

În prezent, cea mai mare colecţie de nuferi din Republica Moldova se află în comuna Bardar din raionul Ialoveni. Colecţia aparţine unui bărbat care în urmă cu 8 ani, a început să planteze nuferi în balta din grădina sa. Acum are peste 50 de specii aduse din Thailanda, Cehia, Ucraina, Marea Britanie şi alte ţări.