SOCIAL

La cimitirul din Soroca, romii i-au pomenit pe răposaţi cu mese copioase şi bucate alese

Mese copioase s-au întins la Soroca, la cimitirul unde sunt înmormântaţi romii. Deşi pomenile nu mai sunt la fel de pompoase ca în anii precedenţi, totuşi s-a păstrat tradiţia meselor copioase. Gospodinele au gătit zile la rând pentru masa de Blajini, întinsă pe morminte.

Bucate care de care mai alese, băuturi şi dulciuri. Aşa i-au pomenit romii din Soroca pe răposaţi. Gospodinele spun că au cheltuit mii de lei pentru această zi şi nu au ieşit câte două zile din bucătărie. Sarmalele, bucatele din curcan şi plăcintele au fost nelipsite de pe masa de Blajini.
 
Dacă în alţi ani romii din Soroca se întreceau la pomeni care de care mai scumpe, în acest an au fost mai modeşti. Motivul - e criză în toată lumea.
 
În schimb, romii respectă cu sfinţenie tradiţia Cioca Boca. Cel care adună cele mai multe ouă devine, informal, bulibaşa. Ulterior, ouăle sunt împărţite la nevoiaşi.

Sărbătoarea se încheie când cade amurgul şi sunt golite toate mesele de sărbătoare.