SOCIAL

La Chişinău se planifică optimizarea numărului pieţelor agroalimentare, locul lor de amplasare urmând să fie modificat

post-img

n cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale, şeful interimar al direcţiei comerţ, alimentaţie şi servicii publice, Marcel Zambriţchi, a prezentat o informaţie în acest sens.

Potrivit lui, în prezent în capitală lucrează 38 de pieţe, dintre care 17 sunt mixte, unde se vinde şi producţie agroalimentară. Cu excepţia pieţei centrale, toate pieţele sunt proprietate privată. Circa 70 la sută din suprafaţa pieţelor aparţine persoanelor private.

Potrivit oficialului, anul trecut au fost întocmite 412 notificări privind comerţul stradal şi 1352 autorizaţii pentru activitate în pieţe, târguri de Crăciun şi sărbătoare. Potrivit direcţiei, în perioada producţiei agricole, la Chişinău vin circa o mie de realizatori. În acelaşi timp, la pieţele agroalimentare stau pustii circa 1,5 mii de locuri de comerţ, şi asta în condiţiile în care s-a lucrat la lichidarea comerţului stradal, unde zilnic îşi vindeau marfa circa 500 de persoane.

Pentru a îmbunătăţi situaţia, a stimula promovarea producţiei moldoveneşti şi a asigura o abordare civilizată faţă de comerţ în capitală, Direcţia propune ca la Buiucani să lucreze 4 pieţe agroalimentare, la Râşcani – 2, iar în restul sectoarelor – câte o piaţă. Totodată, se propune identificarea locurilor pentru iarmaroace sezoniere.

Astfel, la Botanica în locul a 5 pieţe mixte, ar putea fi organizată o singură piaţa agroalimentară – str. Sarmisegetuza şi un loc amenajat pentru iarmaroace sehzoniere; în Centru în loc de cinci pieţe va fi creată o singură piaţa municipală agricolă – str. Hânceşti, iar iarmaroacele vor fi organizate pe str. Academică; la Buiucani în locul celor patru pieţe vor fi lichidate, însă trecute pe alpte patru adrese (Str. Codrilor, Balcani, Caragiale, I. Radu) şi un loc amenajat pentru iarmaroace pe strada Ghibu.

La Râşcani, unde în prezent sunt active două pieţe, se propune amplasarea lor pe str A. Doga şi Studenţilor, iar iarmaroacele – str. Doga, N. Costin, M.Basarab. La Ciocana piaţa ar putea fi amenajată pe strada N. Sulac, iar iarmaroacele – str. A. Russo şi Mircea cel Bătrân. Potrivit lui Zabriţchi, pentru a lua o decizie privind amplasarea pieţelor agroalimentare, este necesar un studiu de fezabilitate pentru a stabili unde este nevoie de piaţă, care sunt suprafeţele disponibile şi ce investiţii vor fi necesare, etc.

El a subliniat că, direcţia a asigurat un concurs pentru selectarea companiei care va efectua studiul de fezabilitate, însă acesta a fost anulat din cauza lipsei participanţilor. În scurt timp, concursul va fi anunţat repetat