SOCIAL

La Centrul de Dializă din Chişinău s-a discutat despre informaţiile false pe care le cred pacienţii

Miturile dăunează grav sănătăţii. Asta spun specialiştii, care se confruntă zilnic cu pacienţii ce au auzit tot felul de informaţii despre boala lor, din diverse surse. Acţionând în baza acestora, bolnavii îşi pun sănătatea sau chiar viaţa în pericol. Astăzi, la Centrul de Dializă din Chişinău s-a discutat despre cele mai frecvente mituri în materie de boli renale.

„Pentru o viaţă sănătoasă consumaţi zilnic cel puţin 2 litri de apă” este una dintre frazele cele mai populare pe care le auzim în ultima perioadă. Medicii spun însă că supraîncărcarea cu lichid este contraindicată în cazul multor oameni care suferă de boli renale.
 
Mulţi dintre pacienţii care fac dializă cred că nu există măsuri care permit încetinirea sau chiar stoparea insuficienţei renale. Dar acest lucru este posibil cu un regim alimentar corect şi sănătos, fără prea multe condimente sau grăsimi, evitarea alcoolului şi a fumatului.
 
Dializa nu tratează insuficienţa renală, ci este un tratament vital pentru persoanele diagnosticate cu această boală, cu ajutorul căruia din organism se elimină toate reziduurile şi fluidele pe care rinichii nu sunt capabili să le elimine.
 
Andrei este supus dializei de jumătate de an şi spune că de când a început tratamentul se simte mai bine. Dializa se face gratuit, în baza poliţei de asigurare.
 
Peste 400 de persoane diagnosticate cu insuficienţă renală cronică beneficiază de acest tip de tratament la Centrul de Dializă din Chişinău. 12% dintre pacienţii dializaţi au mai puţin de 25 de ani.