Tiraspolul continuă să blocheze activitatea Comisiei Unificate de Control
Sursa foto:Deschide.md Vizualizari:

Tiraspolul continuă să blocheze activitatea Comisiei Unificate de Control

La întrunirea din 19 noiembrie 2020, delegaţia Republicii Moldova a menţinut în atenţia Comisiei Unificate de Control subiectele legate de prezenţa posturilor ilegale şi de abuzurile împotriva cetăţenilor comise de reprezentanţi înarmaţi ai aţa-numitului „mgb” din stânga Nistrului.

Delegaţia Republicii Moldova şi-a argumentat poziţia privind necesitatea luării unor decizii ferme asupra acţiunilor ilegale enunţate care încalcă dreptul fundamental al omului la libertate şi libera circulaţie, dar şi generează disfuncţionalitatea mecanismelor de pacificare în regiunea transnistreană a ţării.

Amintim că la mijlocul lunii martie curent, sub pretextul combaterii pandemiei COVID-19, Tiraspolul a restricţionat deplasarea cetăţenilor  în Zona de Securitate prin instalarea abuzivă a posturilor de control „grănicereşti”. Cu toate că ulterior le-a numit „posturi sanitare”, iar pe unele le-a retras, se atestă consolidarea infrastructurii acestora, cu sporirea numărului de personal, montarea vagonetelor, aprovizionarea cu energie electrică.

În octombrie curent, în raionul Camenca, reprezentanţi înarmaţi ai „mgb” au intrat abuziv în zona de responsabilitate a Forţelor Mixte de Pacificare, au sechestrat câţiva cetăţeni, au făcut „percheziţii” ilegale şi au intimidat  familiile acestora, iar delegaţia transnistreană în continuare refuză categoric să prezinte informaţii pertinente în cadrul Comisiei.

Totodată, încearcă prin diferite metode să schimbe accentul spre alte subiecte irelevante şi chiar să modifice formatul aprobat de discuţie.

Pentru a debloca lucrările Comisiei, delegaţia Republicii Moldova a dat dovadă de flexibilitate, acceptând să includă subiectul propus de reprezentanţii Tiraspolului pe agenda şedinţei, pe lângă problema posturilor ilegale şi a cetăţenilor sechestraţi. Însă, nici această soluţie nu a fost pe placul delegaţiei transnistrene. În lipsă de consens, ordinea de zi nu a fost aprobată, iar şedinţa a fost amânată pentru joia viitoare.

Adiţional, în conformitate cu actele misiunii de pacificare, delegaţia Republicii Moldova a informat în scris participanţii Comisiei Unificate de Control despre modul în care a fost asigurată ordinea publică în localităţile din Zona de Securitate în ziua de 15 noiembrie 2020.

Similare
RECOMANDĂRI