Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Bălţi a fost deschis un Centru de Dializă cu o capacitate de 200 de locuri

Viaţă mai bună pentru sute de pacienţi cu insuficienţă renală cronică. Bolnavii din nordul Republicii Moldova, dependenţi de aparatul de dializă, pot face de acum tratamentul care îi ţine in viaţă şi în oraşul Bălţi.

Anatolie Iachimciuc trebuia să parcurgă 440 de kilometri pe zi sau 1320 de kilometri pe săptămână pentru a rămâne în viaţă. Drumul istovitor din satul Costeşti până la Chişinău l-a parcurs timp de trei ani, de când şi-a depistat boala. 
 
Mulţi bolnavi din nordul Republicii Moldova veneau sute de kilometri până la Chişinău pentru tratament. Puţini mergeau la Spitalul din Bălţi pentru că acolo condiţiile lăsau de dorit. Aparatele de dializă erau din perioada sovietică şi nu dădeau rezultate.
 
Viaţa pacienţilor s-a schimbat. Acum, la Bălţi, s-a deschis Centrul de Dializă, iar bolnavii au parte de condiţii la standarde europene foarte aproape de casă.
 
Serviciile de dializă sunt gratuite pentru cei cu poliţă medicală. Centrul de Dializă a primit deja primii pacienţi pe 26 martie.
 
Amplasat pe o suprafaţă de peste 900 m2, în centrul medical sunt trei săli de dializă ce corespund celor mai pretenţioase standarde internaţionale.
 
Construcţia şi dotarea centrului de dializă a costat 1,3 milioane de euro. În curând, serviciile medicale s-ar putea extinde şi în sud. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt aproape 600 de pacienţi incluşi în programul de dializă, dintre care 470 se tratează în centrele din Chişinău şi Bălţi.
Similare
RECOMANDĂRI