Judecătorii se opun evaluării externe a sistemului judecătoresc. Vor evaluare internă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Judecătorii se opun evaluării externe a sistemului judecătoresc. Vor evaluare internă

Judecătorii nu sunt de acord cu evaluarea externă a sistemului judecătoresc şi cred că acest lucru poate fi făcut pe intern, cu îmbunătăţirea criteriilor de evaluare. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul unei şedinţe de lucru la Parlament, pentru dezbaterea Strategiei privind asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei pentru anii 2021-2024 şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia. Evenimentul s-a desfăşurat pe platforma Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, transmite IPN.

Potrivit Luizei Gafton, preşedinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, strategia propusă a fost discutată în cadrul şedinţelor CSM şi a fost dat aviz pozitiv, cu unele amendamente. CSM consideră că evaluarea judecătorilor trebuie efectuată doar pe interior. „Sunt sigură că există capacităţi pentru a face această evaluare, doar că trebuie implementaţi paşi pentru evaluarea mai concretă a judecătorilor şi e necesar să fie schimbată componenţa Colegiului de Evaluare”, a remarcat Luiza Gafton.

Nina Cernat, membră CSM, a spus că e nevoie de lărgit competenţele Consiliului Superior al Magistraturii, printr-o lege specială, dar şi componenţa Colegiului de Evaluare, prin includerea experţilor din exterior. Evaluarea trebuie să vizeze nu doar integritatea judecătorilor, dar să  analizeze şi competenţele acestora. De asemenea, ar fi bine să fie evaluată starea sănătăţii judecătorilor, acum acest lucru se face, dar evaluarea e superficială. Nina Cernat a mai spus că, în paralel cu evaluarea judecătorilor, ar trebui să se întreprindă măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de lucru a judecătorilor şi majorare a salariilor. 

 

Vicepreşedintele Judecătoriei Edineţ, Eugeniu Pşeniţa, susţine că, în 18 ani de când este în sistem, criteriile de evaluare a judecătorilor au fost permanent modificate. La momentul de faţă, nu există cadrul legal necesar de evaluare exterioară. Şi ceea ce există necesită îmbunătăţite, dar fără aportul experţilor externi.

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, a precizat că toate propunerile vor fi studiate şi vor lua formă de lege. Iar preşedintele Comisiei, deputatul PSRM Vasile Bolea, a declarat că, pentru a obţine rezultate, sunt necesare mai multe şedinţe cu corpul judecătoresc, din toate regiunile ţării.

La şedinţă au fost dezbătute propunerile preşedintelui Republicii Moldova pe marginea Strategiei din sectorul justiţiei, care se referă la implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, fortificarea independenţei judecătoriilor prin adoptarea modificărilor legislative ce reies din recomandările partenerilor de dezvoltare din comunitatea internaţională, lansarea unor reforme viabile în cadrul sistemului organelor anticorupţie.

Similare
RECOMANDĂRI