SOCIAL

Învăţământul dual va fi dezvoltat în Republica Moldova

post-img

Experienţa şi bunele practici ale ţărilor din regiunea Dunării privind dezvoltarea învăţământului dual au fost prezentate astăzi, în cadrul atelierului de lucru „Învăţământul dual şi alte forme moderne de instruire la locul de muncă în ţările din regiunea Dunării”.

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, parteneri de dezvoltare şi reprezentanţi din Slovacia, Serbia, Germania şi Austria.

Învăţământul dual este o formă de pregătire care asigură o forţă de muncă calificată, conform nevoilor pieţii, deoarece acest proces presupune participarea activă a agenţilor economici. Învăţământul dual este pilotat în Republica Moldova începând cu anul 2014, iar în prezent, nouă instituţii de învăţământ efectuează formarea profesională prin sistemul dual, în colaborare cu 14 agenţi economici parteneri, fiind pregătiţi aproximativ 220 de elevi la nouă meserii.

„Atelierul de astăzi ne va oferi oportunitatea de a cunoaşte practicile ţărilor din regiunea Dunării şi de a identifica soluţii pentru dezvoltarea învăţământului dual în Republica Moldova”, a spus viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Anastasia Oceretnîi.

În cadrul atelierului, experţii din Austria, Germania, Slovacia şi Serbia le-au vorbit participanţilor despre beneficiile învăţământului dual din perspectiva angajatorilor, despre cadrul de reglementare a învăţământului dual şi soluţii pentru identificarea meseriilor la care poate fi practicat învăţământul dual.

Atelierul de lucru a fost organizat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în comun cu Ministerul Educaţiei şi cu suportul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei.