SOCIAL

Într-un an, doar o treime dintre pacienţii cardiaci pot fi operaţi în Republica Moldova

La Spitalul Clinic Republican din Chişinău au fost efectuate, în premieră, operaţii minim invazive la inimă. Este o tehnică nouă în chirurgia cardiacă. Intervenţiile au fost făcute de doi medici care au absolvit Universitatea de Medicină din Chişinău, dar profesează în Germania şi România.

Este o metodă nouă în chirurgie prin care se face o incizie de doar 5 centimetri în locul unei tăieturi mari în mijlocul sternului. Şi avantajele post-operatorii sunt numeroase. După operaţie, pacienţii mai stau în spital doar 4 zile în loc de două saptămâni.

Riscurile în asemenea operaţii sunt minime, pentru că sunt afectate mai puţine organe ale corpului. În cazul intervenţiei clasice, cind se taie în zona sternului, pacientul trebuie să stea pe spate aproape 3 luni până se consolidează complet osul. După o intervenţie minimal invazivă recuperarea este mult mai rapidă. După două săptămâni, pacientul poate face şi sport.

Patru pacienţi din Republica Moldova au beneficiat de asemenea operaţii în această săptămână. Preţul intervenţiilor chirurgicale a fost acoperit în totalitate de poliţa de asigurare. Pe viitor, această metodă ar putea fi implementată pe larg de medicii din Republica Moldova. Este nevoie de instrumentarul necesar, care este destul de costisitor.

La Spitalul Clinic Republican sunt efectuate în fiecare an aproape 700 de operaţii la inimă. Pe lista de aşteptare sunt însă peste 3000 de pacienţi cu afecţiuni cardiace.