SOCIAL

Intoxicaţia de la Sergheevca: Cauza anunţată de autorităţile ucrainene

post-img

Condiţiile igienice precare de la tabăra de odihnă „Medic-2” din Ucraina ar fi provocat intoxicarea copiilor în masă. Deocamdată, nu se ştie dacă printre copii erau cetăţeni moldoveni

Cauza otrăvirii copiilor şi adulţilor din tabără de odihnă din Sergheevca, Ucraina, care aparţine Universităţii de Medicină ar fi intoxicarea în masă cu bacteriile care provoacă dizenterie, anunţă Ministerul Sănătăţii din Ucraina.

În total, 54 de copii şi 3 adulţi au fost internaţi în spitalul regional şi raional din Belgorod-Dnestrovsk. În produsele alimentare s-ar fi găsit bacteria Shigella disenterya, care provoacă dizenterie.

De asemenea, testele de laborator au arătat că opt copii bolnavi au acest agent patogen. Potrivit Centrului de Laborator Regional Odesa, persoanele afectate provin din regiunile ucrainene Kiev, Cernigov şi Harkov.

Pe 11 şi 13 iulie copii şi adulţii au fost internaţi în spitalul regional şi raional din Belgorod-Dnestrovsk, fiind suspectaţi de intoxicaţie. La internare copiii au fost diagnosticaţi cu gastroenterocolită acută.

Specialiştii din sănătate publică au efectuat o anchetă pentru depistarea cauzei otrăvirii în masă. Aceştia au selectat mai mult de 100 de mostre pentru studii de laborator, inclusiv a produselor alimentare, mostre de pe suprafeţele echipamentelor cu care s-au pregătit bucatele, cât şi materiale de la personalul medical şi bolnav.

„Rezultatele testelor de laborator în produse gătite (de vită, orez fiert cu legume), materii prime (macrou congelat, pui congelate), dar şi pe veselă, tacâmuri şi mesele de bucătărie, au fost depistate bacteria Shigella disenterya. Acest agent patogen a fost găsit şi la 8 copii bolnavi”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii din Ucraina.

De asemenea, ancheta a depistat o serie de încălcări grave ale profilurilor sanitare şi epidemiologice. În special, lipsa de control al temperaturii în frogidere, lipsa de dezinfectante pentru spălarea mâinilor, încălcarea regulilor de spălare a veselei, dar şi lipsa examenului medical al personalului taberei.

Vineri, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova informa că nu este responsabilă de activitatea acestei instituţii. „Deşi, tabăra aparţine instituţiei noastre, din anul 2008 aceasta a fost dată în locaţiune şi este gestionată de către autorităţile locale din Ucraina”, potrivit comunicatului universităţii.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică încă se precizează dacă printre aceşti copii ar fi cetăţeni ai Republicii Moldova.

Infecţii intestinale acute sunt una din bolile infecţioase cele mai frecvente care pot provoca complicaţii grave, mai ales la copii. De obicei, infecţiile intestinale acute sunt cauzate de bacterii sau viruşi care intră în corpul uman odată cu alimentele sau prin apa contaminată.

Virusurile sau bacteriile pot ajunge în produsele alimentare în orice etapă a modului de preparare, astfel încât fiecare participant la proces, de la producător la consumator, joacă un rol important în prevenirea contaminării alimentelor.

Sursa: sanatateinfo.md