SOCIAL

Instruiri pentru cadrele medicale de pe ambele maluri ale râului Nistru

post-img

Timp de o lună cadrele medicale de pe ambele maluri ale râului Nistru vor fi instruite la Chişinău în cadrul unor cursuri de perfecţionare profesională cu privire la fortificarea capacităţilor resurselor umane din instituţiile medicale. Ciclul de instruiri se desfăşoară cu suportul Ministerului Sănătăţii, Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Republica Moldova şi Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Beneficiarii acestor cursuri sunt lucrătorii medicali (medici pediatri şi medici de familie) din instituţiile spitaliceşti şi de asistenţă medicala primară de pe ambele maluri ale râului Nistru. 

Scopul principal al acestui suport tehnic este de a spori capacităţile lucrătorilor medicali din prima linie şi de a asigura acces universal la ajutor medical calitativ, bazat pe dovezi clinice pentru toată populaţia Republicii Moldova.

Respectiva iniţiativă a fost precedată de discuţii la nivel tehnic dintre specialiştii de profil de pe ambele maluri ale Nistrului privind necesităţile de suport informativ şi educaţional în răspunsul la pandemia COVID-19, inclusiv implementarea vaccinării anti-COVID-19.

Gestionarea urgenţelor medicale, inclusiv a evenimentelor adverse post-vaccinare şi managementul cazurilor severe de COVID-19, precum şi măsurile de prevenire şi control al infecţiei sunt aspecte importante şi frecvent ajustate la noile practici terapeutice şi medicamentoase, în conformitate cu disponibilitatea noilor dovezi ştiinţifice în managementul urgenţelor medicale la copii, gestionarea cazurilor severe de COVID-19 şi a reacţiilor adverse post-imunizare.

Cursurile sunt organizate în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” (Catedra de Epidemiologie).