Însoţitorii veteranilor de război vor putea beneficia de bilete gratuite la sanatoriu
Sursa foto:Realitatea.md Vizualizari:

Însoţitorii veteranilor de război vor putea beneficia de bilete gratuite la sanatoriu

Însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi severe de pe urma războiului vor avea dreptul la bilet de tratament sanatorial gratuit, care include pachetul deplin de servicii de recuperare şi reabilitare. Modificările Regulamentului privind condiţiile, modul de asigurare, evidenţă şi distribuire a biletelor de tratament sanatorial acordate veteranilor au fost aprobate, ieri, de Executiv.

Potrivit documentului, însoţitor poate fi orice persoană, cetăţean al Republicii Moldova, care a atins vârsta de 18 ani şi este apt să ofere servicii de supraveghere, suport şi îngrijire beneficiarului pe perioada aflării la tratament sanatorial. În cazul în care persoana întruneşte aceste condiţii şi se află în rând, Casa Naţională de Asigurări Sociale sau casele teritoriale au dreptul să elibereze bilete, pentru aceeaşi perioadă, însoţitorului şi persoanei cu dizabilităţi severe de pe urma războiului.

Biletele se vor elibera la prezentarea adeverinţei pentru primirea biletului de tratament şi actelor de identitate sau paşaportului, în cazul tratamentului sanatorial peste hotarele ţării.  

În Republica Moldova sunt înregistrate 1405 persoane cu dizabilităţi de pe urma războiului, dintre care 322 sunt persoane cu grad sever. Pentru asigurarea dreptului la însoţitor în perioada de tratament sanatorial, din bugetul de stat au fost alocate circa 2,5 milioane de lei.

De asemenea, proiectul aprobat astăzi vine să asigure accesul persoanelor şi familiilor defavorizate la serviciile sociale incluse în pachetul minim de servicii sociale. Executivul a exclus caracterul temporar al normei care se referea doar la anul 2018. Decizia are drept scop garantarea, în continuare, a accesului persoanelor defavorizate la pachetul minim de servicii sociale, precum: suport monetar - adresat persoanelor şi familiilor defavorizate,  sprijin pentru familiile care au copii în situaţie de dificultate, dar şi asistenţă personală - pentru persoanele cu dizabilităţi de gr adul I. 

Pentru finanţarea pachetului minim de servicii sociale, în bugetul de stat sunt prevăzute mijloace financiare în valoare de 64 milioane de lei.

Similare
RECOMANDĂRI