INP: Indicatoarele de la pasajele feroviare sunt ignorate de şoferi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

INP: Indicatoarele de la pasajele feroviare sunt ignorate de şoferi

Nerespectarea indicatoarelor rutiere obligatorii şi de interzicere sunt cele mai frecvente încălcări ale regulilor de circulaţie la traversarea pasajelor feroviare.

Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, în cadrul unei operaţiuni speciale, desfăşurate timp de două săptămâni, au fost întocmite 190 de procese verbale pentru încălcarea regulilor de circulaţie la trecerea pasajelor feroviare. Totodată, au fost aplicate sancţiuni sub formă de amenzi şi puncte de penalizare pentru conducătorii auto.

În cadrul unui răspuns la solicitarea Agenţiei de presă IPN, Inspectoratul Naţional de Patrulare a precizat că, în perioada desfăşurării operaţiunii, 12 procese verbale au fost aplicate pentru deteriorarea drumurilor, pasajelor la nivel cu calea ferată şi a mijloacelor tehnice de dirijare. Aceste nereguli au fost sancţionate cu amendă de până la 1.500 de lei. Totodată, inspectorii de patrulare au constatat şi documentat aproape 10.500 de încălcări ale regulamentului circulaţiei rutiere comise la pasajele feroviare, fiind aplicate amenzi în sumă de peste cinci milioane şi jumătate de lei.

În perioada desfăşurării operaţiunii au fost supuse verificării 236 de pasaje feroviare. Pentru neconformităţile constatate la întreţinerea pasajelor la nivel cu calea ferată şi a mijloacelor de semnalizare rutieră, persoanelor responsabile le-au fost înmânate spre executare 74 de prescripţii. Ulterior, două persoane cu funcţii de răspundere din cadrul dispeceratelor teritoriale ale căii ferate au fost sancţionate cu amendă de până la 2.250 de lei pentru neexecutarea prescripţiilor.

Recent, angajaţii INP, în comun cu inspectoratele de patrulare teritoriale şi direcţiile de poliţie, au examinat pasajele feroviare referitor la semnalizarea corespunzătoare şi întreţinerea acestora conform normelor de siguranţă. Au fost efectuate raiduri în scopul depistării cazurilor de încălcare a regulilor de traversare a liniei de cale ferată, neglijarea semnalului de interzicere al semaforului la pasaj, traversarea pasajelor feroviare atunci când bariera este închisă în locuri interzise, ocolirea neregulamentară a barierei şi nerespectarea de către şoferi a cerinţelor indicatoarelor rutiere la pasajele feroviare.
Similare