SOCIAL

Iniţiativa unui moratoriu privind construcţiile în centrul istoric al Chişinăului este dur criticată de companiile de construcţii

Iniţiativa primarului general, de a introduce un moratoriu privind construcţiile în centrul istoric al Chişinăului, este dur criticată de companiile de construcţii şi de unii consilieri municipali. Constructorii ameninţă că vor da în judecată Primăria şi vor cere despăgubiri.

Veniţi să discute cu autorităţile despre planul urbanistic al Chişinăului, reprezentanţi firmelor de construcţie şi-au exprimat nemulţumirile.

ION BRICEAC, reprezentant companie de construcţie. „În cazul în care autorităţile centrale, vor imite acte ilegale pe care vom fi nevoiţi să le contestăm în instanţa de judecată. Pierderile sunt colosale, pot genera şi eliberări în masa a oamenilor şi atrag ratearea încasărilor la bugetul de stat”.

Ideea moratoriului a fost criticată şi de directorul Agenţiei Naţionale de Inspectare a Monumentelor, de arhitecţi, dar şi de consilierii municipali.  

ALIONA MANDATI, consilier municipal PPDA: „Vă asumaţi responsabilitatea faptelor şi consecinţelor care vor urma. Urmează litigii şi urmează plăţi din buget”.

ALEXANDRU ODIŢOV, consilier municipal PSRM: „Din motiv că unul a încălcat, eu cred că nu e corect să interzici. Noi vom discuta cu fracţiunea această propunere din partea Executivului primăriei. Totuşi să interzică total construcţiile, noi nu considerăm că e corect”.

Primarul insistă să propună la vot acest proiect şi critică activatea companiilor de construcţii pentru haosul din oraş.

Constructorii se apără şi spun că sunt neclarităţi în legislaţie. În plus, ei spun că este corupţie în primărie şi autorizaţiile de construcţie se obţin cu greu.

PAVEL CABA,  preşedintele Asociaţiei Patronale a Constructorilor: „Astăzi în oraş se perendează certificate de urbanism cu lunele, care nu se înapoiază dezvoltatorilor. Poate fi domnul primar sunt încălcări şi noi cunoaştem, dar nu toate lumea încalc, ori dacă vrei să -l întrebi d ece încalcă, trebuie să-i crezi reguli de joc”

ILIE CEBAN, viceprimar Chişinău: „Cât de tare nu ne-am dori noi, de ar fi cât de mare abateri, este instanţa de judecată competentă, este să stabilească gravitatea acelor abateri”.

Deputaţii PAS au un proiect de lege care va permite societăţii civile şi aleşilor locali să sesizeze instanţa pentru anumite abuzuri. Se propun şi sancţiuni mai aspre pentru ocuparea ilegală a terenului public.