Iniţiativa privind introducerea patronimicului în actele de identitate a fost respinsă de Guvernul de la Chişinău
Sursa foto:Moldpres Vizualizari:

Iniţiativa privind introducerea patronimicului în actele de identitate a fost respinsă de Guvernul de la Chişinău

Guvernul Republicii Moldova a respins proiectul de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, ce prevede introducerea patronimicului în actele de identitate. Iniţiativa legislativă aparţine unui grup de deputaţi socialişti, care au argumentat că în acest fel vor fi respectate drepturilor minorităţilor etnice pentru care utilizarea patronimicului este o tradiţie.

În cazul introducerii în actele de identitate ale cetăţeanului Republicii Moldova a câmpului suplimentar „Patronimicul/Oтчество”, „patronimicul persoanei de origine rusă va fi scris diferit, ceea ce va genera interpretări confuze şi nemulţumiri din partea titularilor”, se menţionează în avizul Guvernului, notează Moldpres.

În urma unor hotărâri ale Curţii Constituţionale şi modificărilor operate în Legea privind actele de stare civilă, întocmirea actelor de stare civilă, precum şi înscrierea menţiunilor se efectuează numai în limba de stat. Respectiv, în certificatele de stare civilă eliberate în prezent nu se înscrie patronimicul titularului. Mai mult, actele de identitate de generaţia a doua, care sunt utilizate în prezent în Republica Moldova, corespund standardelor europene.

Revenirea la varianta de scriere a datelor cu caracter personal în buletinele de identitate în limba rusă, pentru a indica corect patronimicul persoanei de origine rusă, care constituie doar una dintre limbile minoritare vorbite pe teritoriul Republicii Moldova (potrivit Registrului de stat al populaţiei, în Republica Moldova se atestă peste 150 de etnii), aduce atingere dreptului reprezentanţilor celorlalte minorităţi naţionale de a utiliza numele şi prenumele (patronimicul) în forma acceptată în limba lor maternă, se spune în aviz. Modificarea solicitată „distonează cu principiile privind garantarea drepturilor minorităţilor naţionale, precum şi cu principiul egalităţii tuturor cetăţenilor în faţa legii”, consfinţite de Constituţia Republicii Moldova.

Totodată, în nota informativă a proiectului prezentat de grupul de deputaţi nu este reflectat impactul economic al noilor reglementări. Introducerea unor noi date obligatorii în actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte va necesita eventual modificarea actelor de stare civilă. În acelaşi context, intenţia legislativă este criticată şi sub aspectul armonizării paşapoartelor în relaţiile internaţionale, care prezintă o importanţă deosebită în materie de securitate.

Similare
RECOMANDĂRI