SOCIAL

VIDEO. Industria lactatelor se confruntă cu probleme. Specialist: Avem o criză de medici veterinari şi materie primă

post-img

Cercetarea realizată de Centrul de Metrologie Aplicată şi Certificare, conform căreia în componenţa mai multor produse lactate au fost depistate grăsimi vegetale, informaţie neindicată pe ambalaj, a stârnit reacţii contradictorii. Autoritatea competentă s-a autosesizat în acest caz, efectuează controale suplimentare şi urmează să se pronunţe în mod oficial. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA.

Potrivit invitaţilor ediţiei, folosirea grăsimilor vegetale nu este admisibilă. Totodată, specialiştii susţin că există mai multe probleme în acest domeniu. Vasile Macari, profesor universitar la Catedra medicină veterinară şi ştiinţa animalelor de la UASM, a declarat că problema lactatelor în Moldova începe de la fermele de producţie.

„Lanţul alimentar începe de la ferme. Fermele sunt autorizate? Cum este transportat laptele? Cei care transportă au carnete medicale? Este un spectru foarte larg”, a declarat Macari.



O altă problemă semnalată este lipsa medicilor veterinari. „Sunt cazuri când un medic veterinar este la cinci, şase sate. Să încerce acest medic să monitorizeze totul. Aceste animale sunt tratate poate şi de proprietar la distanţă, nu se ştie ce medicament se administrează şi tot aşa”, a menţionat Vasile Macari.

Producătorii de lactate susţin că respectă normele de producţie, dar spun că se confruntă cu multe probleme.

Pavel Grigoraş, directorul unei fabrici de lactate din raionul Floreşti: „Lipsa materiei prime. 80% din lapte este colectat de la sectorul individual şi cam 20 de la femieri. Altă problemă este lipsa tehnologiilor moderne. Suntem în proces de tranziţie de la standardele vechi de producere, aşa numitele GOST, la cele europene şi pot să apară anumite abateri”, susţine producătorul.

Peste Prut, în România, controlul lactatelor este realizat conform normelor europene. Potrivit şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Cristian Duicu, grăsimile vegetale sunt strict interzise în componenţa produselor lactate, iar dacă producătorul foloseşte grăsimi străine, atunci produsul nu mai este prin definiţie lactat, ci are o altă denumire.

„Produsele lactate înseamnă produse derivate exclusiv din lapte. Nu se admit alte grăsimi decât cele animale”, susţine Cristian Duicu. Potrivit lui, agenţii economici care nu respectă legea riscă amenzi usturătoare sau chiar sistarea activităţii.



„Trebuie să ştim exact de la care vacă, ce furaj a consumat şi de ce ferme a fost produs acel furaj. Concurenţa este stabilită de reguli europene. Consiliul Concurenţei din România monitorizează piaţa”, a declarat în cadrul unei intervenţii telefonice preşedintele Asociaţiei Române Patronale din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru.



Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a iniţiat controale suplimentare la unităţile de producere a lactatelor, iar acum sunt analizate probele de laborator. În 30 de zile, ANSA va da publicităţii rezultatele. Agenţii economici care au utilizat grăsimi străine în lactate riscă să fie pedepsiţi.

Urmăriţi emisiunea aici: