SOCIAL

Îndemn de la poliţie: Predaţi armele deţinute ilegal şi scăpaţi de răspundere penală!

„Predaţi autorităţilor armele sau muniţiile care nu sunt deţinute legal şi nu veţi fi anchetaţi penal”. Este mesajul unei campanii de informare desfăşurate de poliţie. Autorităţile au constatat că în cele mai multe infracţiuni comise cu ajutorul armelor, acestea erau deţinute ilegal şi de aceea vor să îi convingă pe proprietari să renunţe la ele.

Acum câţiva ani, Veaceslav Mereuţă spune că a găsit o armă într-un perete din casa bunicului său. Arma a stat ani buni acoperită de tencuială, dar s-a păstrat foarte bine. Descoperirea l-a speriat pe bărbat. Credea că poate face puşcărie dacă va anunţa poliţia, dar şi să o ţină în casă i se părea periculos. Aşa că şi-a făcut curaj şi a mers, totuşi, la poliţie. Mare i-a fost mirarea când oamenii legii în loc să-l pedepsească, i-au apreciat gestul.
 
Oamenii legii îi îndeamnă, însă, pe cei care au o armă sau muniţii deţinute ilegal să nu le ducă singuri la inspectoratele de poliţie, ci să cheme un echipaj acasă. Li se promite că nu vor fi nici amendaţi şi nici anchetaţi penal. Alexandru Platon este vânător de meserie şi ştie aproape tot despre arme. Pe cele ilegale le numeşte vagaboande şi spune că nu există situaţie în care acestea să nu aducă lacrimi şi suferinţe.
 
Autorităţile spun că principala sursă de arme ilegale rămâne, în continuare, regiunea transnitreană. Legislaţia este indulgentă doar cu cei care decid benevol să predea arma. Pentru cei care se ascund, legea va fi însăprită.
 
În Republica Moldova există peste 50 de mii de persoane care au permis de port-armă şi peste 70 de mii de arme de calibru diferit, înregistrate oficial. În ultimii cinci ani, oamenii legii au găsit, în urma unor percheziţii sau au luat de la cei care le-au predat benevol, peste 19 mii de arme deţinute ilegal. O parte sunt păstrate într-un muzeu, altele sunt distruse.