Încă un profesor, din cei 7 expulzaţi din R. Moldova, a fost condamnat la închisoare
Sursa foto:europalibera.org Vizualizari:

Încă un profesor, din cei 7 expulzaţi din R. Moldova, a fost condamnat la închisoare

Unul din cei şapte profesori turci expulzaţi anul trecut din Republica Moldova, la cererea Ankarei, a fost condamnat joi, 18 iulie, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru terorism, a anunţat publicaţia electronică Balkan Insight, preluată de presa de la Chişinău.

Europa Liberă scrie că profesorul condamnat este Riza Dogan, care a trăit în Moldova începând cu anul 1993. Acesta are copii născuţi în Moldova şi ceruse, ca şi ceilalţi profesori turci, azil politic în Moldova înainte să fie expulzat. Dogan era directorul filialei din Durleşti a liceului Orizont, parte dintr-o reţea de instituţii de învăţământ finanţate de mişcarea clericului exilat turc Fethullah Gulen.

Presa turcă scrie că dintre cei şapte profesori expulzaţi din Moldova, Dogan este al patrulea condamnat de Turcia.

Cei şapte cetăţeni străini, profesori şi administratori ai reţelei de licee „Orizont”, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova, pe 6 septembrie 2018. Serviciul de Informaţii şi Securitate a informat că cei şapte sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care ar exista indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări. Familiile profesorilor, dar şi colegii de serviciu, au organizat numeroase acţiuni de protest, cerând întoarcerea lor.

La 11 iunie, CEDO a decis că Republica Moldova a încălcat drepturile celor şapte cetăţeni turci deportându-i în Turcia.

Similare
RECOMANDĂRI