SOCIAL

Încă un monument protejat de stat riscă să se piardă

O părticică de istorie riscă să se piardă, dacă nu se găsesc urgent bani pentru restaurare. Este vorba de o biserică veche din satul Vroniceni, trecută pe lista monumentelor protejate de stat. Potrivit oamenilor din zonă, Biserica de lemn "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" a fost construită la iniţiativa domnitorului Alexandru cel Bun. Acum însă, lăcaşul de cult e pe cale să se prăbuşească.

Această biserică din marginea satului Vorniceni reprezintă o adevărată bijuterie arhitecturală. Datează din anii 1400 şi a fost construită din lut, lemn şi paie de către localnicii din aceste ţinuturi. Ultimul serviciu divin a fost oficiat aici în 1954, iar de atunci lăcaşul sfânt a devenit monument de istorie şi arhitectură.

Potrivit localnicilor, biserica ar fi fost construită în perioada domniei lui Alexandru cel Bun, după ce a câştigat o bătălie împotriva turcilor.

Biserica are o arhitectură aparte, care fascinează şi astăzi prin simplitate şi trăinicie. În interiorul ei au mai rămas câteva icoane din secolul trecut.

Din acest loc a pornit, cândva, construcţia primelor case din sat, iar unde se află acum biserica era odinioară centrul localităţii.

Monumentul, inclus în Registrul de Stat, se află într-o stare avansată de degradare. Cu pereţii susţinuţi de bârne, scările şi acoperişul putrezit, biserica din Vorniceni veghează la margine de sat şi îşi aşteaptă restauratorii.

Potrivit Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, de-a lungul anilor s-au cerut de mai multe ori bani de la guvernanţi pentru reparaţia bisericilor din lemn din ţară. Fără răspuns, deocamdată.

Satul Vorniceni, unde se află biserica, este amintit în literatura istorică încă de prin anii 1400, fiind unul dintre cele mai vechi din Republica Moldova.