SOCIAL

În ultimii cinci ani în R. Moldova au fost identificate aproape 1300 de victime ale traficului de fiinţe umane

În ultimii cinci ani, numai în Republica Moldova au fost identificate aproape 1300 de victime ale traficului de fiinţe umane. Unele studii arată că numărul real ar fi de 20 de ori mai mare. Copiii reprezintă 30 la sută dintre victimele identificate, iar cei mai mulţi dintre ei au fost exploataţi prin implicare în prostituţie. De Ziua Europenă pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane, autorităţile de la Chişinău au conturat principalele tendinţe şi provocări înregistrate de sistemul naţional anti-trafic în ultimii ani.

Unul dintre cele mai grave cazuri de trafic de fiinţe umane a fost în 2015. Aproape 100 de tineri din Republica Moldova au fost recrutaţi pentru a munci în Federaţia Rusă. Ajunşi acolo, ei au fost santajaţi şi obligaţi să vândă droguri. Mulţi dintre tineri au fost prinşi şi condamnaţi pentru trafic de droguri, în Rusia, desi, conform prevederilor internaţioanale, victimele sunt absolvite de pedeapsă penală.

SERGIU RUSSU, procuror şef, Secţia Anti Trafic: „Iniţial curieri, tot legal, salariu foarte bun. Au ajuns în Federaţia Rusă. Victimele preluau aceste anabolizante şi înţelegeau că sunt droguri. Nu doreau să le vândă erau deja santajaţi. Dacă nu vinzi, dacă nu execuţi ceea ce noi îţi spunem, înseamnă că noi te vom denunţa la organele competente”.

IURIE PODARILOV, şeful Inspectoratului General al Poliţiei: „Cunosc câte eforturi sau întreprins pentru a intra în comunicare cu autorităţile din Federaţia Rusă pentru a-i convinge că aceste persoane sunt victime şi să fie eliberate de răspundere penală pe teritoriul ţării de destinaţie, însă cu regret autorităţile din Federaţia Rusă nu au auzit aceste argumente”.

În primele 10 luni ale anului 2021, au fost indentificate 280 de victime, printre care 172 de bărbaţi, 94 de femei şi 14 copii.

VASILE HAREA, şeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane: „Au fost identifcaţi 207 victime exploatate în scop de muncă, 15 victime în scop de exploatate sexual, cerşetorii o victimă şi 43 de victime în scopul însuşirii indemizaţiei  sau prestaţiilor sociale”.

ELENA BOTEZATU, director executiv, Centrul Internaţional ,,LA STRADA": „30 la sută din numărul total al victimelor identificate reprezintă copii şi sunt copii care sunt copii exploataţi în scopuri sexuale. Aceşti copii în majoritatea cazurilor sunt exploataţi în Republica Moldova, sunt implicaţi prin implicarea în prostituţie”.

În raportul pe 2021 al Departamentului de Stat al SUA pentru Republica Moldova se menţionează că protecţia şi asistenţa pentru copiii victime rămân în continuare necorespunzătoare. Autorităţile au acuzat copiii de faptele ilegale pe care traficanţii i-au obligat să le comită. Lipsa sprijinului pentru reintegrarea pe termen lung, lasă loc pentru victimizarea repetată.