SOCIAL

În ultimele două zile, 58 de şoferi au urcat băuţi la volan, dintre care 44 se aflau în stare avansată de ebrietate

Şoselele din Republica Moldova rămân locuri extrem de periculoase. Numai în ultimele două zile, poliţiştii au prins 58 de şoferi băuţi la volan iar 44 dintre aceştia erau chiar într-o stare avansată de ebrietate. Potrivit legii, şoferii vinovaţi sunt privaţi de dreptul de a conduce. Pentru a-şi recupera permisul sunt nevoiţi să achite 4 mii de lei şi să treacă prin programul de reeducare Drink and Drive.

La sfirsitul săptămânii trecute, inspectorii de patrulare au făcut razii pe şosele, in toată Republica Moldova. Numai putin de 58 de şoferi au fost opriţi in trafic pentru că erau băuţi la volan. Şase dintre ei au refuzat testul alcoolscopic iar 8 s-au ales cu dosare contravenţionale. Ei riscă o amendă de 25 mii de lei sau muncă în folosul comunităţi. 44 de şoferi aflaţi în stare de ebrietate avansată au rămas fără permise de conducere. Instanţa de judecată urmează să decidă dacă vor fi incluşi în programul naţional de reeducare Drinke and Drive, pentru a-şi recupera permisul de conducere.

ANDREI IAVORSCHI, director, Inspectoratul Naţional de Probaţiune: „Programul este format din 12 sesiuni, 2 individuale, 10 de grup. Două sesiuni sunt în afara Inspectoratului de Porbaţioune, unul este la Centrul de medicină legală, ea durează cinci ore, dintre care subiecţii programului porbaţional asistă la toaletare, autopsie.”

Programul de reabilitare a şoferilor prinşi băuţi sau drogaţi la volan face parte din pachetul de legi anti-alcool, aprobat în 2018 de Executivul de la Chişinău. Săptămâna trecută, 8 şoferi din Ungheni au fost duşi într-o vizită la morgă pentru a vedea cu ochii lor concesinţele consumului de alcool la volan. Până în prezent, 590 de şoferi au trecut programul Drink&Drive, şi doar unul dintre ei a recidivat.

ANDREI IAVORSCHI, director, Inspectoratul Naţional de Probaţiune: „Acest obicei de a conduce în stare de ebrietate cel mai mult avem cazuri în partea de nord centru şi municipiul Chişinău, dar este datorat faptului că suprafaţa e mare, densitate e mare de populaţie. Ceea ce ţin de recidivă avem un singur caz comparativ cu anii precedenţi când aveam amenzi, recidiva depăşea 20 la sută."  

Efectele alcoolului pe şosele sunt tragice. Doar ieri, un barbat de 20 de ani a murit după ce a fost lovit de un automobil condus de un sofer în stare avansată de ebrietate. Avea 0,84 alcool în aerul expirat, de aproape 6 ori mai mult decât norma admisă. Statistica arată că, în Republica Moldova, aproape 10% din numărul total de accidente rutiere cu victime sunt cauzate de şoferi în stare de ebrietate.