Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În satul Sofia din raionul Drochia a fost ridicată o troiţă în memoria victimelor foametei din 1946-1947

Victimele foametei din 1946-1947 au fost comemorate la Sofia, raionul Drochia. În memoria lor, localnicii au ridicat o troiţă. Numai în această localitate, foametea organizată de sovietici a luat viaţa a peste 700 de oameni printre care si 100 de copii.

Pentru medicul chirurg Gheorghe Brânză foametea reprezintă nu doar un pasaj din cărţile de istorie. A trăit acele momente groaznice şi a văzut cum vecinii săi, copii sau bătrâni, piereau unul câte unul din lipsa unei bucăţi de pâine.
 
Troiţa din satul Sofia a fost ridicată la iniţiativa unor localnici. Fiecare a contribuit cu cât a putut pentru amenajarea acestui mic scuar amenajat în memoria victimelor foametei.
 
„Ei au murit fără lumânare, cu gură uscată. Noi azi nu concepem cum să mori de foame şi vreau ca sufletele lor să-şi găsească liniştea şi atunci noi ne vom găsi liniştea”, a spus Aurelia Mocanu, profesoară în satul Sofia.
 
„Am trei surori murite de foame. Voiam un mic monument şi asta a fost începutul pentru cei 680 răposaţi dintre care 97 copii”, a menţionat Boris Debrianschi, localnic.
 
Troiţa a fost cioplită din piatră de Cosăuţi. Are pe ea un spic, simbolul pâinii, pâine care nu a mai ajuns pe masă victimelor. Potrivit istoricilor, în perioada foametei organizate de sovietici, în Basarabia şi-au pierdut viaţa aproximativ 250 de mii de persoane.
Similare
RECOMANDĂRI