SOCIAL

În Republica Moldova sunt necesare intervenţii urgente în combaterea hărţuirii sexuale

post-img

În Republica Moldova sunt necesare intervenţii urgente, atât la nivelul cadrului normativ naţional ce vine să combată perpetuarea fenomenului hărţuirii sexuale, cât şi la capitolul consolidării capacităţilor instituţiilor mandatate prin lege de investigarea, monitorizarea şi reducerea cazurilor de abuz în câmpul muncii şi în instituţiile de învăţământ.

Autorităţile responsabile trebuie să se autosesizeze în privinţa cazurilor respective şi să întreprindă urgent măsuri pentru a stopa şi preveni creşterea fenomenului de hărţuire sexuală, constată Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare şi Centrul de Drept al Femeilor, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă care transmite poziţia celor două organizaţii, îngrijorător este faptul că în decursul ultimului deceniu a sporit ponderea femeilor angajate care au fost supuse unor forme grave de manifestare a hărţuirii sexuale, cum ar fi cerinţa de a întreţine relaţii sexuale cu promisiunea unei recompense, utilizarea ameninţărilor sau aplicarea forţei. Evoluţia în timp a fenomenului arată că legislaţia în vigoare nu asigură mecanisme eficiente de prevenire şi combatere a hărţuirii în relaţiile de muncă şi la locul de studii, fapt ce determină condiţia vulnerabilă a persoanelor, în mod special a femeilor.

Spre regret, menţionează cele două organizaţii, Republica Moldova nu are un cadru normativ comprehensiv şi clar ce ar reglementa mecanisme de protecţie împotriva hărţuirii sexuale, iar legislaţia în vigoare nu prescrie foarte clar atribuţiile instituţiilor abilitate prin lege pentru prevenirea hărţuirii sexuale şi asistenţa victimelor. Referindu-se în particular la cazul de hărţuire sexuală din cadrul USMF, difuzat recent în mass-media, experţii recomandă completarea Codului Educaţiei cu prevederi ce vor obliga instituţiile de învăţământ de orice nivel să adopte şi să respecte procedura internă privind interzicerea discriminărilor după oricare criteriu şi a hărţuirii sexuale în sistemul educaţional.

Fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova se confruntă cu unele forme subtile de hărţuire sexuală la locul de muncă, iar patru din 100 se confruntă cu forme grave de hărţuire. Totodată, circa 20% dintre femei au fost supuse ameninţărilor sau solicitărilor de a întreţine relaţii sexuale la locul de studii. În pofida incidenţei mari a cazurilor de hărţuire sexuală, doar 15% dintre femei le-au declarat.