SOCIAL

În Republica Moldova lucrează aproape 600 de medici anestezişti

Doar ei ştiu cum să elimine durerea în timpul intervenţiilor chirurgicale. Vorbim despre medicii anesteziologi, care îşi sărbătoresc astăzi ziua profesională. Din păcate, oamenii nu cunosc foarte multe despre importanţa anestezistului în timpul unei operaţii. Tocmai de aceea, în reportajul următor i-am lăsat pe aceşti specialişti să vorbească despre munca lor.

Faceţi cunoştinţă cu Iana Cotorcea, şefa secţiei de anesteziologie din cadrul Spitalului Republican "Timofei Moşneaga". Cea care îşi petrece toată ziua prin sălile de operaţie. În 11 ani de activitate, spune că a făcut peste 15 mii de anestezii.
 
Medicul spune, cu parere de rau, că în societate s-a format un stereotip referitor la activitatea medicilor cu această specialitate.
 
În funcţie de tipul operaţiei, medicul calculează ce medicamente va utiliza şi în ce doze. Iar după ce îi administrează pacientului anestezia, monitorizează starea lui, controlează respiraţia, frecvenţa şi ritmul bătăilor inimii. Medicul Iana Cotorcea spune că, în ultima perioadă, dotările spitalelor s-au îmbunătăţit considerabil.
 
Cu o experienţă de 45 de ani, profesorul Victor Cojocaru spune că anestezia este o comă dirijată. Pe lângă faptul că este mereu în sălile de operaţii, specialistul petrece foarte mult timp dând mai departe cunoştinţele pe care le-a acumulat.
 
Anesteziologul-reumatolog spune că cea mai complicată perioadă din cariera sa a fost cea petrecută în Afganistan unde, timp de 3 ani, a trebuit să ajute sute de soldaţi răniţi.
 
 Oamenii le sunt recunoscători specialiştilor fără de care intervenţiile chirurgicale nu s-ar putea desfăşura.
 
În spitalele din Republica Moldova lucrează aproape 600 de medici anesteziologi.