În Republica Moldova este marcată ziua profesională a asistentului social
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

În Republica Moldova este marcată ziua profesională a asistentului social

Pentru bătrânii solitari şi persoanele ţintuite la pat, asistenţii sociali sunt de multe ori unica speranţă la viaţă. Ei sunt cei care le poartă de grijă, îi hrănesc, le fac curăţenie în casa sau le fac focul pe timp de iarnă. Astăzi, în Republica Moldova, este marcată ziua profesională a asistentului social.

De mai bine de şase ani, Larisa Bujor este asistent social. Zilnic, este în casa lui Mihai Bujor, care de 11 ani este practic ţintuit la pat. Femeia are grijă să-i pregătească micul-dejun, prânzul şi cina, să-i aranjeze casa şi desigur, între timp, sunt administrate medicamentele şi programul de reabilitare.

Pentru asistenta socială, Mihai Bujor a devenit un membru al familiei. Bărbatul, mai în glumă, mai în serios, spune că fără ajutorul ei nu ar mai fi fost în viaţă.

MIHAI BUJOR, beneficiar asistenţă socială: "Imi pare bine ca am asa un lucrator care e permanent langa mine si-mi poarta de grija. Mă simt bine. Multumesc frumos".

Este o muncă extrem de dificilă, recunoaşte Larisa Bujor. Necesită multă implicare şi dorinţa de a-i ajuta pe cei care nu-şi pot purta singuri de grijă.

LARISA BUJOR, asistent social: "Cum ma pornesc de acasa, ma suna si eu repede vin. E tare greu, raspundere. Ca sa primeti un banut de la stat e tare greu".

În raionul Soroca, muncesc 288 de asistenţi sociali personali care au în grija lor 291 de beneficiari.

ANA LOZAN, manager Serviciul de Asistenţă Personală, Soroca: "Celor de la sate le e greu mai ales iarna. Chiar si acum pe pandemie e greu pentru ca respectă cu stricteţe totul pentru că în serviciu majoritatea sunt in grupa de risc".

În Republica Moldova, Ziua Asistentului Social este sărbătorită în a treia săptămână a lunii septembrie.
Similare
RECOMANDĂRI