Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova, an de an se nasc tot mai mulţi gemeni

S-au dat în urmărire ... locală toţi gemenii din municipiul Chişinău şi au fost rând pe rând număraţi. Avem peste o mie de cupluri de gemeni. An de an se nasc tot mai mulţi. Dacă în 1999, în Chişinău erau doar zece familii cu gemeni, în 2015 sunt 120. Şi pentru că deja am păşit în zodia gemenilor, Direcţia Educaţie Chişinău a organizat un eveniment pentru aceşti copii deosebiţi.

Cristian şi Gabriel au venit pe lume la o diferenţă de doar cinci minute. Sunt ca două picături de apă şi puţină lume îi poate deosebi.
 
„Voi de fiecare dată vă îmbrăcaţi la fel?” „Da”. „De ce?” „Ca lumea să nu ne recunoască”. „Pentru că semănaţi atât de mult?” „Da, se întâmplă. La ora de matematică când fratele meu nu înţelege un exerciţiu, mă duc eu în locul lui sau la ora de română facem la fel”, au spus fraţii gemeni Cristian şi Gabriel Savtiuc.
 
Mama lor, Ana Negara, spune că nu s-a gândit vreodată că va avea gemeni. A reuşit să-şi împartă la doi dragostea şi atenţia. Şi niciodată nu s-a încurcat.
 
„O mamă nicicum nu-şi încurcă copiii chiar dacă sunt gemeni, tripleţi. Căpuşulor cum îl ţine, mânuţele, privirea. Eu din prima clipă cum i-am văzut am spus care e Gabriel, care e Cristian”, povesteşte Ana Negara, mama fraţilor gemeni Cristian şi Gabriel.
 
Se spune că între gemeni există o conexiune specială. Dovadă vie în acest caz sunt surorile Delia şi Francesca Pâslari.
 
„De exemplu, câteodată ea este tristă”. „Ea presupune ce se întâmplă că poate s-a întâmplat ceva ori la dansuri, ori la şcoală”. „Şi tu simţi?” „Da. Simt că mă apasă ceva pe suflet”, au menţionat surorile gemene Delia şi Francesca Pâslari.
 
Şi pentru a evita confuziile, gemenii ştiu ce diferenţe trebuie remarcate pentru a fi recunoscuţi. Mihail şi Bogdan au mereu discursul pregătit.

„El este mai înalt ca mine şi are mai mulţi pistrui, şi părul e mai diferit. El are chiar şi vârtej aici la frunte”, spune Mihail Razlovan.
 
„Greutatea, înălţimea, IQ-ul, perseverenţa fizică. Cine are IQ-ul mai dezvoltat? După consideraţiile mele – eu”, glumeşte Bogdan Razlovan, fratele lui Mihail
 
Profesorii spun că deşi sunt la fel, fiecare copil are o individualitate aparte. Pentru a dovedi acest lucru, elevii au făcut un desen cu familia lor. Dascălii admit şi faptul că sunt cazuri când copii seamănă leit unul cu altul. Ei profită şi mai schimbă rolurile.
 
„Uneori nici profesorii nu ştiu. La lecţii nu sunt în aceeaşi bancă, de obicei, dar la examene am mai întâlnit cazuri când maturii ne povesteau cum mergeau unul în locul altuia. Asta e încă o dovadă că au inteligenţe diferite, dezvoltate. Aşa într-un fel se acoperă unul pe altul”, a declarat Rodica Guţu, şefa Direcţiei Educaţie din Chişinău.
 
Cele mai multe cupluri de gemeni s-au născut în anii 2011 şi 2015. Cele mai multe sunt formate din băiat şi fată. Interesant e şi faptul că în Chişinău, de vârstă preşcolară sunt opt familii cu tripleţi şi de vârstă şcolară şase familii cu tripleţi. În schimb, este doar o singură familie cu cvadrupleţi.
Similare
RECOMANDĂRI