SOCIAL

În raionul Cahul vor fi create 260 de locuri de muncă şi vor fi lansate 106 startup-uri

Antreprenori, societatea civilă, autorităţi locale şi persoane cu idei de afaceri îşi unesc eforturile pentru a crea locuri de muncă. Un astfel de parteneriat local, în premieră pentru Republica Moldova, este implementat în raionul Cahul. Astfel, şomajul va fi redus şi tinerii vor avea şansa să se angajaze acasă şi să nu mai emigreze.

Dumitru Zaporojan se ocupă cu tăbăcăritul de mai mulţi ani. Şi-ar dori ca în mica sa companie să vină şi tineri care să înveţe această meserie. În cadrul proiectului, doi ucenici vor fi repartizaţi să munceasă alături de Dumitru.
 
Tinerii sunt o forţă de muncă bine-venită în orice companie, recunosc angajatorii. Din păcate, unii dintre ei refuză să muncească pentru salariile propuse în prima etapă, aşa că iau calea străinătăţii.
 
Parteneriatul Local de Ocupare din Cahul prevede implicarea a aproximativ 20 de parteneri publici şi privaţi, de nivel naţional şi local. Acest model este unul inovativ şi a fost, pentru început, aplicat în statele Uniunii Europene unde a adus rezultate pozitive.
 
„Crearea a peste 260 de locuri de muncă in raionul Cahul, lansarea a 106 start-up-uri pentru tineri şi femei. De aceste proiecte vor beneicia peste 650 de persoane şi încă 1000 de beneficiari indirecţi de ai acţiunilor din cadrul programului de ocupare”, a declarat Vitalie Ponomariov, consultant local OIM.
 
Dacă proiectul va fi unul de succes la Cahul, atunci va fi implementat şi în alte raioane din ţară.
 
„Avem o rată de ocupare scăzută, şi în regiune la nivel European şi acest parteneriat are misiunea să dezvolte locuri de muncă, să aducă plus valoare ... între actori”, a spus Raisa Dogaru, directoarea ANOFM.
 
Implementarea Parteneriatul Local de Ocupare Cahul va costa aproximativ 400 mii de dolari, dintre care peste 180 de mii sunt oferiţi de Organizaţia Internaţională a Muncii, iar aproximativ 200 de mii de dolari reprezintă suma de granturi disponibilă pusă la bătaie de ODIMM.